'Ik had ze een heel seizoen beloofd'

Faillissement Circus Renz kwam volgens directeur te vroeg. 'Ik hoop dat de Belastingdienst zich achter de oren krabt.'

TEUN LAGAS

De media grossierden in clichés toen de kleine circusdirecteur Milko Steyvers vorig jaar in het nieuws kwam met zijn bedreigde circusbedrijf. De clown die niet meer kon lachen. De trieste clown die misschien wel voor het laatst in de piste stond. Die zijn hooggeëerd publiek zal moeten missen.

Inmiddels zit de directeur-clown thuis in Helmond, want zijn Circus Herman Renz heeft het niet gered. Op 13 oktober viel de bijl, toen het faillissement definitief was. De schuld aan de fiscus van 130.000 euro was niet op tijd op te brengen. De tent en de wagens zijn in beslag genomen, de 65 personeelsleden van het grootste en oudste Nederlandse circus ontslagen. Doodzonde, de gedwongen sluiting kwam te vroeg en was onnodig, blijft de 53-jarige directeur volhouden.

"Nu zit ik thuis uit het raam te kijken. Terwijl dit de drukste tijd van het jaar is voor circussen. We zouden op het Malieveld in Den Haag hebben gestaan, ons kerstcircus in Haarlem zou er zijn geweest."

Milko Steyvers wil maar zeggen: oktober, november en december zijn gewoonlijk de topmaanden waarin het geld in het circus voor een heel jaar kan worden verdiend. Waarmee het probleem met de fiscus misschien nog op te lossen was geweest. "Ik hoop dat de Belastingdienst zich later nog eens achter de oren krabt."

De ontslagen internationale artiesten staan lang niet allemaal weer in de arena bij andere circusbedrijven in Europa, weet Steyvers. "Een heel stel heeft nog geen werk, anderen treden zwaar onder hun prijs op, sommigen konden ergens inspringen omdat daar een nummer was uitgevallen. Het is midden in het hoogseizoen, alles is al gepland en dan kom je er lastig tussen als artiest."

Hij noemt het een van de pijnlijkste momenten uit zijn leven, toen hij zijn artiestenstal moest vertellen dat het definitief voorbij was. "Dat ik moest zeggen: jongens het is over. Terwijl ik ze een seizoen van negen maanden had beloofd."

Geen directeur meer. Wil hij zijn rol als artiest nog ergens anders oppakken? Milko de clown moet er op dit moment niet aan denken: "Nu de clown spelen? Ik krijg dat psychisch niet voor elkaar. Nee, echt niet. Ik kan nu zelfs niet naar een andere voorstelling kijken. Er staan op dit moment veertig kerstcircussen in Nederland. Ik heb besloten om er niet naartoe te gaan. Ik kan het emotioneel niet aan."

De man die als zevenjarige jongetje voor het eerst bij Circus Herman Renz in de piste stond, zag datzelfde gedoekte theater uit zijn handen glippen door factoren die ook zoveel andere circussen parten spelen. Steyvers somt de harde feiten nog eens op: "De wilde dieren mogen niet meer, het publiek heeft minder te besteden en geeft geen 80 euro meer uit voor circusbezoek met het gezin en de bedrijfsfeesten die we nog weleens hadden, worden ook minder."

"Vooral grote circussen zijn bijna niet meer te doen. Ik heb per dag vijfhonderd man publiek nodig om uit de dagelijkse kosten van 12.000 euro te komen. Een kleiner circus heeft per dag zo'n honderd man publiek nodig."

Een doorstart met een kleiner circus dan het oude grote Herman Renz, daar wil Milko Steyvers misschien nog wel aan beginnen. "Als ik deze ellende achter me heb, wil het liefst verder. Ik ben nu 53, als circusdirecteur kun je wel tot je tachtigste doorgaan. Maar het moet dan een kleinschaliger bedrijf zijn, met half zo veel personeel. En met een goed concept. In m'n hart wil ik à la minute weer op reis met een circus."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden