'Ik had liever een deltaplan voor de woningmarkt gezien'

Econoom Bovenberg: Huizenmalaise oorzaak recessie

"Als je met alle geweld in 2013 al onder de 3 procent begrotingstekort uit wilt komen, dan doet dat pijn." Hoogleraar economie Lans Bovenberg (Universiteit van Tilburg) bekeek de doorrekeningen die het Centraal Planbureau maakte van de laatste Catshuisplannen. Zijn conclusie: ze hadden de economie voor langere tijd fors geschaad en de Nederlandse burger had een flinke veer moeten laten. "Ik snap het wel, die 3 procent is een politieke eis, maar als econoom zou je het liever anders doen."

De Nederlandse consument, die zijn geld al lange tijd niet laat rollen, had volgend jaar op alles wat hij kocht 2 procent meer btw moeten betalen; 21 in plaats van 19 procent. Het lage btw-tarief - op diensten - zou met 1 procent stijgen tot 7 procent. In 2014 zou hij daarvoor worden gecompenseerd door een verlaging van de inkomstenbelasting.

Een begrijpelijke maatregel, zegt Bovenberg, omdat hij snel geld in de schatkist brengt. Maar liever had de hoogleraar 'een deltaplan voor de woningmarkt' gezien. "Dat ons begrotingstekort veel hoger is dan de toegestane 3 procent, is omdat we in een recessie zitten. En die is het gevolg van de malaise op de woningmarkt."

De Catshuisplannen voorzagen in een permanente verlaging van de overdrachtsbelasting op koopwoningen en een verbod op aflossingsvrije hypotheken voor nieuwe kopers. Ook zouden de huren marktconform worden.

Aardig, meent Bovenberg, maar niet genoeg. "Al is dit misschien een kans. VVD en CDA laten zien dat ze ook iets willen op hypotheekgebied. Lukt het links en rechts in de Tweede Kamer om voor de nieuwe verkiezingen met een breedgedragen plan te komen, is dit misschien een blessing in disguise. Dan weten mensen waar ze aan toe zijn. Dat geeft vertrouwen."

En waar de drie partijen kozen voor verhoging van de AOW-leeftijd in 2015 naar 66 jaar - en niet pas per 2020 zoals in het pensioenakkoord met werkgevers en -nemers is afgesproken - is dat een keuze die Bovenberg niet zou maken. "Ik had liever WW-maatregelen gezien. Links en rechts zijn het erover eens dat flex te flex is en vast te vast. Het is logischer om die arbeidsmarkt beter te laten functioneren voor je de AOW-leeftijd verhoogt. Want als er geen banen zijn voor ouderen, zitten ze een jaar langer in de WW. Dan levert zo'n maatregel niet veel op."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden