’Ik had het geweld van de politie sneller moeten veroordelen’

door Bart Zuidervaart

Trouw kijkt terug op 2006, met mensen die het nieuws haalden. Vandaag de laatste aflevering: burgemeester Buddenberg sliep, terwijl het Oranjefeest in zijn gemeente ontaardde in rellen.

Rik Buddenberg, burgemeester van de gemeente Pijnacker-Nootdorp: „Rond middernacht ben ik met mijn dochter naar huis gegaan. De sfeer in de feesttent was goed, geen reden tot zorgen. Om half drie ’s nachts belde de dienstdoende commandant me wakker. De politie had moeten optreden tegen agressieve jongeren, zei hij. Alles was onder controle, ik kon weer naar bed. Pas ’s ochtends bleek hoe gebrekkig ik was geïnformeerd.”

„De reconstructie toonde aan dat het volledig uit de hand is gelopen die nacht van 6 op 7 mei vorig jaar. De parate eenheid stond tijdens het feest klaar om op te treden. Dat zijn ME’ers zonder schild en helm. Ik blijf erbij dat die beslissing van mij te rechtvaardigen is. Tijdens zo’n groot feest, met 2500 mensen, waar veel gedronken wordt, red je het niet met drie man met platte pet.”

„Toen er na afloop van het feest ongeregeldheden waren, heeft de politie razendsnel de situatie naar een hoger niveau getild.. Ik was toen al thuis en wist van niets, terwijl daar toestemming van mij voor nodig is. De hondenbrigade kwam, plus nog een parate eenheid uit Scheveningen, die zich onderweg heeft omgekleed naar gevechtstenue. Dat heeft de politie overigens pas begin juni toegegeven, nadat er foto’s op internet circuleerden.”

„De honden gingen vervolgens de jongeren te lijf. De commandant had het niet meer in de hand. Hij wist die nacht bijvoorbeeld niet dat ME’ers jongeren van de fiets hebben geslagen en een shoarmatent verderop in het dorp hebben leeggeveegd.”

„Ik was de dagen na het feest aangeschoten wild. En dat begrijp ik wel. Dorpsbewoners zijn laaiend over het politieoptreden en de burgemeester is toch de baas van de politie. Uit het externe onderzoek is gebleken dat de politie veel fouten heeft gemaakt. Ik ben te laat en onvolledig geïnformeerd die nacht. Daarbij hebben agenten mogelijk strafbare feiten gepleegd. Dat wordt nog door het OM onderzocht.”

„Achteraf gezien ben ik de eerste dagen na het feest te mild geweest over het buitensporige politieoptreden. Met de wijsheid van nu had ik het strenger en sneller moeten veroordelen. Er zijn tientallen gewonden gevallen, enkele jongeren hebben nog steeds letsel. Alles bij elkaar opgeteld moet de politie excuses maken. Dat is nooit gebeurd. De korpschef stelt zich formeel op. Hij zegt: zolang er niemand is veroordeeld, komen er geen excuses.”

„De gemeente heeft een taxatiebureau laten onderzoeken welke schade enkele slachtoffers hebben geleden. Of we de aansprakelijkheid erkennen, is wat anders. Dat hangt samen met het strafrechtelijk onderzoek dat justitie naar betrokken agenten doet. Ik wil daar niet op vooruit lopen.”

„Dit jaar willen we niets aan het toeval overlaten. Het Oranjefeest moet gesmeerd verlopen. Er is een evenementenbeleid en de aansturing van de politie moet beter. Nee, ik zal niet meer tijdens het feest naar huis gaan. En politiehonden wil ik daar nooit meer zien. Die hebben de meeste ellende veroorzaakt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden