'Ik gun jou wat meer twijfel'

de kloof | Gert Jan Segers (ChristenUnie) debatteert met komiek en 'assertief atheïst' Arjen Lubach over vrijheid van godsdienst.

Al om half acht staat er een rij van ruim vijftig meter voor de Leidse Pieterskerk. Een komiek en een politicus treden er vanavond op. Programmamaker Arjen Lubach versus Gert Jan Segers, lijsttrekker van de ChristenUnie. De één is atheïst en vindt dat je christenen niet genoeg kunt tegenwerken, de ander is een zendeling in de politiek.


Binnen drie uur was de avond 'Geloven doe je maar thuis' volgeboekt. Het academiegebouw was te klein en daarom week de vereniging Vertias, die levensbeschouwelijke debatten organiseert, uit naar de kerk. Het publiek bestaat voor het grootste deel uit studenten. Als gevraagd wordt wie regelmatig naar de kerk gaat, steekt het merendeel van de ongeveer negenhonderd mensen de vinger op. Arjen Lubach slaat de handen voor de ogen.


Mathias Kirkemg (20) is een uitzondering: "Ik kan wel doen alsof, maar ik kom voor Lubach. Hij heeft een hele sterke mening. Als hij en Segers het eens zijn, is het niet zo interessant." Sara van der Leer (19) uit Utrecht en Deborah van Putten (21) en Eindhoven zijn lid van de christelijke studentenvereniging Ichthus. Zij komen voor beiden. Sara weet al dat zij op de ChristenUnie stemt maar kijkt ook altijd naar het televisieprogramma 'Zondag met Lubach': "Hij is heel populair onder studenten".


Segers was vorig jaar bij Lubach in zijn Amsterdamse appartement. Zij spraken elkaar voor het boek 'Hoop voor een verdeeld land' dat de politicus schreef aan de vooravond van de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer. Lubach maakte van de ontmoeting een filmpje en zette dat op YouTube. Het inspireerde studenten in Leiden tot de organisatie van het vervolg van gisteravond.


'Breuklijnen in de samenleving' is het thema in het boek van Segers. Godsdienst is zo'n kloof. Nederland seculariseert. Voor de een heeft religie een grote betekenis, de ander moet er niks van hebben. En dat botst soms. Lubach, van gereformeerde komaf, wijst de invloed van religie op de samenleving af. Sinds hij ontdekte dat het 'een farce' is, is hij 'assertief atheïst'.


In het boek zegt Lubach tegen Segers dat hij rustig mag geloven wat hij wil, maar dat de rest van de samenleving er geen last van mag hebben en dat het verder natuurlijk zinloos is. "Ik hoef het niet van je af te pakken. Maar we zijn wel beter af met een wereld die is gebaseerd op wetenschap en logica. Zodra je het domein fantasie toelaat, is het hek van de dam. Dan kun je alles toelaten. Je hoeft niets meer aan te tonen."


In de Pieterskerk voegt de komiek daar aan toe: "Het wordt gevaarlijk om een klein clubje met aannames invloed te laten hebben op iedereen". Wat hem betreft gaat God uit de Grondwet en de Troonrede. Segers vindt Lubach veel te stellig en verdedigt diversiteit: "Wij zitten hier met veel verschillende mensen. Waarom moeten dingen die onbewezen zijn uit het publieke leven? Dat is onrechtvaardig. De gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen is nooit bewezen. Maar het is een opvatting, een waarde, die wij aannemen. Daarmee is het belangrijk zonder dat het bewezen is."


Lubach noemt het bijzonder onderwijs als een uiting van religie in de publieke ruimte. "Een leraar vertelt eerst dat tien plus tien twintig is en daarna met dezelfde stelligheid dat er een man uit een grot is gekomen en dat dat God is." Hij wil geen bijzondere scholen voor kinderen onder de achttien jaar. Segers: "Dan kan je net zo goed niet tegen kinderen praten tot ze achttien zijn". Hij bepleit ruimte voor mensen om te geloven wat ze willen. 'En jou', zegt de voormalig zendeling tegen Lubach 'gun ik wat meer twijfel'.


bevrijd door afscheid van geloof


Arjen Lubach is schrijver, televisiemaker en komiek. Op zondagavond zendt de VPRO zijn programma 'Zondag met Lubach' uit. Daarin neemt hij regelmatig politici op de hak met gevatte teksten en vlotte filmpjes. In zijn laatste uitzending lanceerde hij de 'Kamergotchi', een speeltje op de telefoon waarin lijsttrekkers als begerige poppetjes figureren.


Lubach (37) groeide op in het Groningse Lutjegast. Zijn ouders waren gelovig en Arjen bezocht de School met de Bijbel. Zijn moeder stierf toen Lubach twaalf jaar oud was. Over zijn opvoeding zei hij twee jaar geleden in het televisieprogramma 'Adieu God?' "Dat er geen God bestaat werd niet als optie geboden." Toen hij het geloof achter zich liet, voelde dat als een bevrijding. Lubach studeerde Spaans en filosofie.


geef geloof een stem


Politicoloog Gert Jan Segers (47) is sinds anderhalf jaar fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. De afgelopen vier jaar was zijn eerste termijn als Haags politicus. Behalve over de grote politieke thema's is hij ook woordvoerder over justitie en veiligheid. De ChristenUnie zit met vijf personen in de Tweede Kamer.


Segers werd geboren in Lisse. Voordat hij naar Den Haag kwam was hij directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie. Hij woonde ook zeven jaar in Caïro. Daar was hij coördinator van het christelijk toerustingscentrum, een organisatie voor zendelingen. In het najaar verscheen zijn boek 'Hoop voor een verdeeld land.' Eerder publiceerde hij 'Wat christenen geloven & moslims niet begrijpen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden