Ik geniet van een leuke discussie in de klas

’Zo, nog twee weken en dan gaan die pubers je weer het leven zuur maken’. Opmerkingen als deze hoort Marjolein de Haan (26) regelmatig op verjaardagsfeestjes. Ze is docent aardrijkskunde op scholengemeenschap ’t Atrium in Amersfoort. Pubers zijn volgens haar helemaal niet zo vervelend als mensen denken. „Het is fantastisch om te zien hoe de leerlingen zich ontwikkelen, als ze bijvoorbeeld van een 5 naar een 7 gaan op hun rapport of als ze verliefd op elkaar worden. Mijn leerlingen vind ik het leukste van mijn beroep.”

Fenneke Sysling

De Haan werkt met plezier als docent maar zegt ook: „Ik wil dit niet tot mijn 65ste doen.”

Het idealisme onder docenten is volgens haar groot – maar de werkdruk ook: „Op de opleiding zeggen ze: begin niet met een baan van meer dan 80 procent want je werkt 100 procent. En dat klopt. Ik hoor van veel collega’s dat ze dan over hun uren heen gaan. Daar maak ik me wel druk over. Een school is geen vrijwilligersinstelling.”

„Ik denk dat ik mijn werk beter zou doen als ik meer tijd kreeg. Nu geef ik vaker dan ik wil standaardlessen. En ik zit op mijn vrije dag na te kijken. Ik vind het moeilijk om grenzen te stellen.”

De Haan mist ook het samenwerken: „Het is echt een soloberoep. Collega’s zijn veelal parttimers en je spreekt ze vaak maar kort in de pauzes. Dat valt me tegen. Ik mis ook het samen tot kennis komen. Qua kennis en macht sta je toch boven de leerlingen. Ik leer heel veel in mijn werk, maar vooral op het pedagogische vlak, niet vakinhoudelijk.”

Het docentschap staat volgens De Haan bekend als een baan zonder status: „Behalve in je eigen professionaliteit zit er weinig carrière in. Het past bij mijn generatie om niet te lang in dezelfde baan te blijven hangen. En dan zijn er als docent toch niet zoveel mogelijkheden om door te groeien.”

Maar daar is De Haan zelf nog niet erg mee bezig. „De dag vliegt voorbij. Als er in de klas een leuke discussie is, kan ik daar echt van genieten. Soms verrassen de kinderen je. Met een discussie over de G8 bijvoorbeeld. Daar sta ik soms echt van te kijken, geweldig.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden