’Ik geloof in de god van het roken’

Is de rokerskerk een truc om onder het rookverbod uit te komen? Absoluut niet, bezweert cafébaas Cor Busch.

„Halleluja! Welkom bij de Rokerskerk!” Café Lindeboom in Alkmaar is gisteravond officieel ingewijd in ’de Enige en Universele Rokerskerk van God uit Amsterdam’. „Bevrijdend!”, noemt café-eigenaar Cor Busch het om weer te roken in zijn eigen café. De uitbater ziet roken als een religieuze ervaring die gelijkstaat aan bidden.

Café Lindeboom is het zesde café in Nederland dat zich officieel bij de Rokerskerk heeft aangesloten. Na de inwijding door oprichter Michiel Eijsbouts meldden tientallen rokers zich aan om ook lid te worden van de Rokerskerk. „Alleen kerkleden mogen hier roken”, stelt Busch. „Als ik iemand anders erop betrap, stuur ik ’m gewoon naar buiten.”

„Dit is zeker geen initiatief om, onder het mom van godsdienstvrijheid, het rookverbod te omzeilen”, zegt de uitbater stellig. „Ik doe dit puur om zelf te kunnen functioneren. Als ik niet kan roken, kan ik mijn werk gewoon niet doen. Ik heb er nachten van wakker gelegen. Toen ik hoorde van de rokerskerk heb ik mij direct aangemeld. Ik geloof oprecht in de god van het roken.”

Een rondgang door het café toont echter aan dat de meeste bekeerlingen het rokersgeloof wel degelijk zien als een manier om toch te mogen roken in de kroeg. Een ’heel ludieke actie’ noemt ’bekeerling’ Hilda Schoenmaker het. „Belachelijk dat het roken via een kerkgenootschap moet, maar dit is voorlopig de enige uitweg”, stelt ze. „Als iemand mij verbiedt te roken zal ik mij beroepen op de vrijheid van godsdienst.”

„Ik heb nooit precies uitgezocht wie zich nu officieel een kerk mag noemen en wie niet”, vertelt Michiel Eijsbouts, „Maar wij vinden dat we alle kenmerken van een kerk hebben: wij hebben een god, een gemeenschap, regels en een liturgie, alleen geen kerkgebouw. Vandaar dat we nu hier, in de kroeg moeten samenkomen.”

Uitbater Busch wordt door de Rokerskerk verantwoordelijk gehouden voor het controleren van de rokers in zijn café. „Als we merken dat horecaondernemers zich bij ons aansluiten om puur commerciële redenen of de regels niet serieus nemen trekken we het lidmaatschap in”, zegt Eijsbouts. Volgens hem is dit is al twee keer gebeurd.

Eijsbouts richtte zijn ludieke rookreligie al in 2001 op, maar tot voor kort had die niet meer dan 200 leden. Het rookverbod heeft daar verandering in gebracht. Vandaag de dag telt de Rokerskerk al bijna 1500 leden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden