Ik geef de power van jonge rappers

Reactie Emile Roemer:

Diggy Dex blijft bij z'n eigen vakgebied, de muziek, en dan de rapmuziek in het bijzonder. Emile Roemer is meer het type oude rocker. Hij schijnt weleens met een biertje bij Metallica te zijn gespot. Maar Diggy Dex, alias Koen Jansen (1980), zou met hem graag eens naar het nummer 'Fight the Power' van Public Enemy willen luisteren, 'om hem een beetje wakker te schudden'.


Het nummer verscheen in 1989 en is één van de invloedrijkste tracks in de hiphopgeschiedenis. Met de klassieker werd de New Yorkse rapformatie Public Enemy de stem van een boze generatie: arme, zwarte jongeren uit de grootstedelijke achterbuurten die zich niet gehoord voelden.


"Met dit nummer zou ik Roemer willen meegeven dat er in Nederland een hele grote groep jongeren is die zich niet gehoord voelt. Net als het publiek van Public Enemy destijds. Veel jongeren hebben het gevoel dat de overheid dingen voor hen beslist waar ze geen invloed op hebben. Die gaan zich zo uiten, op een rebellerende manier." Het nummer met de veelzeggende titel 'Fight the Power' verwoordt dat misschien op enigszins extreme wijze, maar ja, ook dat is rapmuziek.


Chuck D. rapt in het nummer: 'Elvis was a hero to most / but he never meant shit to me'. Daarmee doelde hij op de zwarte muziekstijlen die Elvis zich had eigengemaakt en waarmee het blanke publiek massaal wegliep. "Dat verwoordt precies het gevoel van veel jongeren met een allochtone of gemixte achtergrond. Het gevoel niet serieus te worden genomen als je een ander geloof of kleurtje hebt." Ook bij Nederlandse jonge rappers als Ismo en Boef proeft Jansen de boosheid.


"Muziek is een heel nuttige spreekbuis voor jongeren. Met name rapmuziek, omdat die zo direct is, en bijzonder toegankelijk. Je hebt niet veel nodig, een computer en een microfoon, en je bent er. Dat heeft z'n charme. Dat, en het rebellerende karakter ervan, heeft mijzelf er altijd toe aangetrokken."


Jansen wil Roemer adviseren: luister naar die spreekbuis, naar de verhalen áchter de muziek, om te begrijpen wat er speelt onder jongeren.


Jansen is naar eigen zeggen van huis uit een linkse rakker. "Mijn moeder is jarenlang PvdA-lid geweest, dan worden de kinderen natuurlijk altijd nog een stukje linkser. Ik heb lang SP gestemd en ben het in veel met Roemer eens, maar nu neig ik naar Klaver." Juist omdat de GroenLinks-lijsttrekker doet wat Roemer laat liggen: jongeren bij de politiek betrekken.


"Veel van de Nederlandse machthebbers zijn toch blanke mannen van middelbare leeftijd, zoals Emile Roemer. Die beperkte groep lijkt de jeugd vaak te vergeten. Het creëert een kloof, en die zorgt er weer voor dat jongeren zich aangetrokken voelen tot de extremen in het politieke spectrum: ofwel Denk, ofwel PVV", denkt Jansen.


En dat terwijl het idealisme van de SP juist jongeren zou moeten aanspreken; iets wat Jesse Klaver wél weet te bewerkstelligen. "Je bereikt jongeren met idealisme, dromen, vergezichten. De invulling ervan zijn details - belangrijke details - maar details."


Los hiervan gelooft de rapper dat politici als Roemer in het algemeen veel aan cultuur kunnen hebben. "Ik geloof sterk in het principe van de totale mens, zoals Louis van Gaal dat zo mooi zegt. Sport, werk, gezondheid, relaties én cultuur zorgen ervoor dat je goed functioneert. Als je dat wegmoffelt, mis je een hoop dingen. Ik bedoel, wat is een bruiloft zonder muziek?"

Reactie Emile Roemer

"Bijzonder om dit cadeau op deze manier te krijgen. Muziek verbindt, het is een krachtmiddel. Ik ben een groot liefhebber met een brede smaak, maar het meest draai ik heavy metal. Dan ga ik echt uit mijn plaat. Nederlandse rap luister ik als het toevallig voorbijkomt.


Dit nummer kende ik nog niet. Bij het beluisteren zat ik op het puntje van mijn stoel: het is een topnummer, met een enorme politieke boodschap. Pak de macht, is de boodschap, net als de slogan van de SP.


Net als Diggy Dex zie ik dat een deel van de jongeren vindt dat zij minder kansen krijgt, maar ik ben het niet met hem eens dat we het daar hebben laten liggen. Sterker nog, de SP doet heel veel voor die groep. Vaste banen in plaats van die flexcontracten, het weer overeind krijgen van de studiefinanciering en de afschaffing van het minimumloon: wij vergeten de jeugd niet."


Rapper Diggy Dex, alias Koen Jansen: "Ik zou graag eens met Emile Roemer naar 'Fight the Power' van Public Enemy willen luisteren. Om hem een beetje wakker te schudden."


Welk kunstwerk zou je een politicus in de aanloop naar de verkiezingen willen geven? Met welke kunst zou je de blik van de politicus willen openen of sturen? Trouw vraagt het zeven kunstenaars. Diggy Dex wil met Emile Roemer naar 'Fight the Power' van Public Enemy luisteren. 'Om hem een beetje wakker te schudden.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden