Column

Ik geef de AIVD graag het recht mij op te vissen in hun sleepwet

null Beeld Maartje Geels
Beeld Maartje Geels

Lukt het u al om boos te worden over de ‘sleepwet’ die de overheid ergens volgend jaar fiat geeft om uw internetdata als appjes en mailtjes bijeen te harken, dus van gewone, niet verdachte Nederlanders?

Leonie Breebaart

Mij niet echt. Dankzij Google en Apple weet je je tegenwoordig toch sowieso voortdurend bespied? Dat de AIVD straks mijn persoonlijk berichten kan openen om criminele netwerken op te sporen, deed me al even weinig als Sybrand Buma’s verklaring dat hij de uitkomst van het referendum tégen die wet zou negeren.

Erger vind ik het dat het anti-sleepwet-referendum pas grote steun kreeg dankzij het satirisch programma ‘Zondag met Lubach’. Toen Arjen Lubach zich achter het referendumvoorstel van een paar Amsterdamse studenten had geschaard, waren de 300.000 handtekeningen snel binnen.

Slecht geïnformeerde burgers

Wat is daar erg aan, zegt u misschien. Alle discussie is toch meegenomen? Maar het probleem is hier, zoals zo vaak bij referenda, dat slecht geïnformeerde burgers zich gaan bemoeien met lastige bestuursdilemma’s, waarover de Kamer zich uitgebreid heeft gebogen. Het probleem is dat satire niet eerlijk informeert.

Zeker: Lubach wist prima uit te leggen waarom de wet nodig is: telefoons aftappen is niet meer genoeg om criminele netwerken op te sporen. Daarvoor moet je ook dataverkeer kunnen openbreken. Logisch zat. Maar daarna suggereerde hij, het bleef tenslotte satire, dat geheimedienstmannetjes straks drie jaar lang gênante privéfoto’s van zijn vriendin zouden kunnen gaan analyseren. Grappig gebracht, maar het beeld blijft hangen dat AIVD en MIVD straks overal en altijd naar binnen mogen loeren. Dat klopt niet. De dienst mag onderzoeken wánneer u wat, wáár en met wíe appt, maar alleen in gevallen van dreiging en dan nog ná toestemming van de minister plús een onafhankelijke toetsingscommissie. Best nuttig, gezien de dreiging van bijvoorbeeld teruggekeerde Syriëgangers. Welke appjes gaan er rond in hun buurt?

Eerlijke afweging

Dat ook uw appjes in zo’n geval opgevist kunnen worden, is natuurlijk vervelend. Maar wat ik bij ‘Zondag met Lubach’ miste, was een eerlijke afweging van twee kwaden. Ja, de burger levert privacy in. Maar is het niet nóg enger dat een digibete overheid op almaar grotere afstand komt te staan van criminelen die onze democratie met de nieuwste communicatiemiddelen kunnen ontwrichten? Denk aan Russische hackers en haatpredikers, aan drugscriminelen en corrupte zakenlui - en aan die teruggekeerde Syriëhangers. Ik vind het tekenend dat het hardnekkige protest tegen de sleepwet komt van partijen en organisaties die nogal ver afstaan van regeringsverantwoordelijkheid, van DENK, de Partij van de Dieren, Amnesty International - en Arjen Lubach dus. Hoe willen zij Syriëgangers gaan monitoren? Hebben ze een beter idee?

Wat mij betreft: ik geef de AIVD graag het recht mij op te vissen in hun sleepwet, als ze me bij nadere inspectie maar weer teruggooien. Liever de dreiging van het sleepnet boven mijn hoofd, dan dat roofvissen ongestoord hun gewelddadige gang kunnen gaan, omdat de beste scheepslui aan wal staan te roepen hoe het níet moet, zonder enig idee hoe je dan wél kunt vissen zonder het risico van bijvangst.

Leonie Breebaart is filosoof en redacteur van Trouw. Hier vindt u meer van haar columns.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden