’Ik ga uit van het goede van de mens’

door John Graat

Fedor Hes moest januari weg als coach bij de zwembond. Na de tranen en woede geeft hij nu voor het eerst zijn visie op het ontslag. Hij voelt zich stelselmatig tegengewerkt door directeur Jacco Verhaeren.

Toen er ruim een jaar geleden sprake van was dat Jacco Verhaeren ook technisch directeur zou worden van de KNZB werd Fedor Hes aan zijn jas getrokken door ’een klein mannetje met een brilletje’, collega-trainer Dick Bergsma. „Hij zei: let op, over twee jaar zijn we allebei klaar. Hij schetste mij een scenario. ’Fedor, ga een baan zoeken, voor jou is het straks ook afgelopen.’ Ach Dick, zei ik, jij ziet overal complotten. Het zal naïviteit geweest zijn. Ik ga altijd uit van het goede van de mens.”

Bergsma zat goed met zijn voorspelling. De zestiger, die trainer was in Dordrecht, werd een jaar geleden geweerd van de nationale selectie, in januari was Hes ’aan de beurt’. De samenwerking met collega Martin Truijens op het Nationaal Zweminstituut Amsterdam liep niet goed. „Twee kapiteins op een schip, dat werkt niet. Er kwam een gesprek en Jacco besliste dat ik op non-actief kwam. De eerste weken daarna was ik teleurgesteld, boos, verdrietig, rancuneus, alle gevoelens kwamen langs. Tranen zijn er ook gevloeid. Maar ik was ook opgelucht, want ik moest altijd op mijn tenen lopen.”

In september was Hes in dienst gekomen van de zwembond, als een van de twee trainers van NZA. „In mijn contract stonden allerlei clausules waar ik aan moest werken, een lijst van tien punten. Vrienden die ik het liet lezen zeiden: dit kan echt niet. Het was gebaseerd op wantrouwen. Er stond ook in dat Jacco mij op elk moment op non-actief kon zetten. Alles was negatief verwoord. Ik heb uiteindelijk getekend omdat ik mezelf wilde verbeteren en inzag dat de intentie goed was.”

„Al snel bleek dat elk klein dingetje door Martin werd doorgegeven aan Jacco. Dat ik bijvoorbeeld een keer mijn planning niet op vrijdag maar pas op maandag af had. Ik ben in die dingen nu eenmaal wat losser. Maar het steekt dat alles altijd aan mij lag. Op een gegeven moment ging ik echt aan mezelf twijfelen. Ik heb zelfs een coach in de arm genomen, voor professionele begeleiding.”

Tussen Hes en Verhaeren boterde het al jaren niet. Als coach van PSV liet Verhaeren zich denigrerend uit over zijn Amsterdamse collega. „Die opmerkingen hebben mij steeds achtervolgd. Jacco riep regelmatig wat over mij. En: image is everything. Als je neergezet wordt als een coach van ’laat maar waaien’, die technisch niet zo goed is, dan gaan mensen dat vanzelf geloven.”

Zijn voornaamste zwemster, Marleen Veldhuis, bleef Hes echter trouw. Tot afgelopen zomer. Na het EK in Boedapest bezorgde ze Hes ’een hele grote teleurstelling’. Ze stapte over naar Verhaeren. „Marleen stuurde een sms-je. ’We moeten praten’. Dan voel je wel iets aankomen. Het getrek aan Marleen vanuit Eindhoven was natuurlijk al twee jaar bezig. Zij wilde heel graag met Inge Dekker trainen. Inge koos al vóór de zomer voor Eindhoven omdat toen in Amsterdam nog niet alles goed geregeld was. Vervolgens zwom Inge een fantastisch EK. Dat heeft Marleen ook gezien.”

Hes is ervan overtuigd dat Veldhuis onder zijn hoede dezelfde progressie had kunnen boeken als ze onder Verhaeren al heeft gedaan. „We hadden een meerjarenplanning die gericht was op de Spelen van 2008.” Maar Hes erkent dat zijn zwemmers in het verleden niet altijd op de juiste momenten vooruitgang boekten. „Ik heb de wijsheid niet in pacht. Ik durf me open te stellen voor kritiek. Ik leg veel verantwoordelijkheid bij de sporters.” En dan: „Jacco Verhaeren is de beste trainer van de wereld. Punt.”

„In topsport moet je mensen afrekenen op resultaten en de winnaar heeft altijd gelijk. Jacco heeft dus altijd gelijk. Het ís natuurlijk ook een goede coach en trainer, al is het hem met een hele reeks zwemmers ook niet gelukt. Daar hoor je nooit iemand over. Jacco heeft gewoon altijd goede zwemmers gehad, hij straalt winnen uit. Bij een winnende partij willen mensen zich altijd aansluiten.”

„Maar, het is niet goed voor het Nederlandse zwemmen dat trainers als Mark Faber, Ad van de Ven, Dick Bergsma, Mandy van Rooden, Stefan Obreno, André Cats en ik nu niet meer aan de badrand staan. Ze zijn allemaal tegengewerkt of weggewerkt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden