Ik ga op reis en neem mee... mijn ouders

Jan Cozijnsen (links), zijn partner Linda Otterman en zijn kinderen Maarten (rechts) en Annemarijn (midden). Ook Maartens vriendin Inge Egberts gaat mee.Beeld Jean-Pierre Jans

Met de schoolvakantie in Midden-Nederland begint de grote uittocht uit het land. Ook de oudere kinderen gaan tegenwoordig gewoon mee met vader en moeder.

Drie gezinnen hebben zich ingeschreven voor de familiereis naar Zuid-Afrika, voor ouders met kinderen ouder dan zestien. De ene familie heeft kinderen van 22, 21 en 17, bij de tweede zijn ze 21 en 18, bij de derde 18 en 16. Zeven kinderen, vijf zijn achttien-plus.

Officieel bewijs is er niet dat steeds meer volwassen kinderen nog met hun ouders op vakantie gaan. Maar docent reisindustrie Marco van Leeuwen aan de hbo-opleiding toerisme in Breda ziet dat touroperators volop aanbod hebben voor mensen die met hun oudere kinderen op vakantie gaan. Familiereizen, zoals deze van Sawadee, voor kinderen van minimaal zestien, en 'productreizen', waarbij rekening wordt gehouden met jongvolwassenen. Het tempo ligt iets lager, zegt Van Leeuwen, er zit standaard een zwembad in het pakket en er gaan leeftijdgenoten mee.

Het ouderlijk huis
"Dat jongeren langer met hun ouders meegaan met vakantie, hangt samen met de trend dat ze langer thuis blijven wonen", veronderstelt docent Van Leeuwen. Gisteren kwam het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) met cijfers. Gemiddeld gaan kinderen een heel jaar later uit huis dan in 2006: dat deden ze gemiddeld als ze 23,6 jaar oud waren, dat is nu 24,6. Jonge mannen verlaten het ouderlijk huis later dan jonge vrouwen. En ze komen vaker weer voor een tijdje terug: gemiddeld een kwart is 'boemerangkind.'

"Iedereen heeft in het moderne gezin zijn eigen leven", zegt demograaf Jan Latten van het CBS. "De kinderen hebben veel vrijheid. Seksuele vrijheid, ze delen hun eigen tijd in, ze eten als het hun uitkomt."

Latten noemt dat de 'individualisering van het gezin': iedereen heeft zijn eigen maatschappelijke leven, met vrienden en collega's, misschien gaan vader en moeder ook wel apart op vakantie met hun eigen vrienden. "Vanuit die basis kunnen de kinderen langer mee met hun ouders. Dat is dus geen kwestie dat de kinderen langer aan hun ouders plakken, maar van vrijheid en een zelfstandig leven binnen de familie", zegt Latten, die overigens wel aantekent dat dat vooral geldt voor hogeropgeleiden, waarbij ook de moeders werken en een eigen leven hebben buiten de deur.

Intensieve relaties
Hoogleraar sociologie Pearl Dykstra van de Rotterdamse Erasmus Universiteit plaatst de vakanties met de volwassen kinderen in de veranderende familieverhoudingen. Gezinnen zijn kleiner, dat kán betekenen dat de banden tussen ouders en kinderen knellender zijn dan in een groot gezin. Maar over het algemeen, zegt ze, zijn de relaties intensiever, er is minder strijd tussen ouders en kinderen en ouders zijn minder autoritair dan in haar tijd - ze is bijna zestig en ging zelf vanaf haar dertiende al niet meer mee met haar ouders.

Vader Jan Cozijnsen, zijn kinderen en zijn partner Linda Otterman.Beeld Jean-Pierre Jans

En, tweede verklarende factor: de welvaart. "Ouders kunnen zich meer permitteren, ook met vakanties. Je ziet daarin een trend naar verre oorden. Vroeger waren het de Ardennen of de Eiffel. Maar wie wil er nu niet mee naar Vietnam, of naar New York?"

Hoe dat ligt voor mensen met een beperkte beurs, daar kan Dykstra alleen maar naar gissen. "Voor kinderen van rijkere ouders is het aanbod leuker. Maar samen op de camping kan ook heel leuk zijn; ja, misschien gaan de kinderen ook wel langer mee kamperen in Renesse."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden