'Ik ga mijn positie niet uitbuiten'

Nog geen dag is Hero Brinkman uit de fractie van de PVV of hij neemt al op één onderdeel afstand van zijn voormalige partijleider. Hij sprak zijn steun uit voor een D66-motie waarin het Polenmeldpunt dat de PVV instelde wordt veroordeeld. Maar Brinkman blijft het gedoogkabinet volop steunen, zo maakte hij gisteren meermaals duidelijk tijdens een debat met de minister-president over de gevolgen van zijn vertrek uit de PVV-fractie.

De oppositie probeerde de punten waarop Brinkman van mening verschilt met de PVV zoveel mogelijk uit te spelen. Hij vindt bijvoorbeeld dat mensen niet moeten worden afgerekend op hun dubbele nationaliteit als ze daar niet vanaf kunnen en was in het verleden tegen een taboe op het morrelen aan de hypotheekrenteaftrek. Maar op al die punten bleef Brinkman gisteren meer loyaal aan de gedoogcoalitie dan dat hij zich er tegen afzette. "Ik ga mijn positie niet uitbuiten."

Premier Rutte deed ook gisteren geen uitspraak over het Polenmeldpunt, dat ook in Brussel ophef heeft veroorzaakt. Toch zullen naast Brinkman ook de fracties van VVD en CDA hoogstwaarschijnlijk steun geven aan de motie van D66-leider Alexander Pechtold, die door vrijwel de hele oppositie wordt gesteund.

Hoewel Brinkman keer op keer benadrukte dat "dit kabinet, dat het beste is wat Nederland kan overkomen" volop kan rekenen op zijn steun, toonde niet alleen de oppositie, maar ook coalitiepartij CDA haar twijfels. "Het vertrek van Brinkman raakt de steun van de gedoogpartner aan de coalitie", aldus CDA-fractievoorzitter Sybrandt van Haersma Buma. "De gedoogcoalitie kan nog maar rekenen op 75 zetels, niet op 76".

Hij onderschrijft daarmee niet de stelling van VVD, PVV-leider Wilders, premier Rutte en Brinkman zelf dat er met de afscheiding feitelijk niet zoveel is veranderd.

Rutte legde er de nadruk op dat er nu ook steeds naar wisselende meerderheden moet worden gezocht, VVD-fractievoorzitter Stef Blok bleef volhouden dat hij op het woord van Brinkman kan rekenen. Een nieuw gedoogakkoord met de handtekening van eenmansfractie Brinkman eronder is volgens de liberalen niet nodig.

Onzin, vinden de linkse oppositiepartijen en D66. Het kabinet zit alleen in het torentje omdat het met de PVV anderhalf jaar geleden kon rekenen op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. Nu dat niet meer het geval is, moeten er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, menen die partijen.

In deze tijd van crisis, waarin grote hervormingen nodig zijn en fikse bezuinigingen, roepen zij juist om een stabiel kabinet dat op brede steun kan rekenen.

De kleine christelijke partijen nemen een eigen positie in en vinden verkiezingen op dit moment niet wenselijk.

Boegbeeld PVV-jongeren gaat met dissident mee

"Ik ga met Hero Brinkman mee", zegt Jacky Stevens (18), fractiemedewerkster van de PVV Noord-Holland. Samen met Brinkman strijdt zij voor een PVV-jongerenpartij. Wilders wilde zelf geen medewerking verlenen, maar mede dankzij Brinkman organiseert zij een PVV-jongerendag op 21 april in het Noord-Hollandse Hoofddorp.

Stevens raakte op haar achtste, na de moord op Fortuyn, geïnteresseerd in de politiek. Ze vroeg op haar veertiende in een e-mail aan Wilders wat ze voor hem kon betekenen. Op haar zestiende werd ze het gezicht van de PVV-jongeren.

Brinkman is ook fractievoorzitter van de PVV in Provinciale Staten van Noord-Holland. Hij blijft lid van de Noord-Hollandse Staten, zei hij gisteren. Of hij namens de PVV lid blijft, is nog niet duidelijk. De PVV-fractie van Noord-Holland vergadert vanavond over de situatie die is ontstaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden