Ik ga. Ik blijf.

Het interview met directeur Jan Jaap de Graeff van Natuurmonumenten in Trouw van 20 december over de uittocht van leden, leverde een stroom van reacties op. Veel lezers beargumenteerden hun vertrek, een ander benadrukt dat steun nodig blijft. Een bloemlezing.

Burgers ervaren het streven naar ’wensnatuur’ als een regelrechte bedreiging van hun leefomgeving en verzetten zich daartegen.

Laat Natuurmonumenten eerst zorgen voor een adequaat beheer van haar natuurgebieden. De visie van de nationale natuurontwikkelaars heeft een bijna religieus karakter aangenomen. Tijd voor ratio!

N. Vogelzang Vledder

Laten we er niets hoogdravends achter zoeken. Mensen krijgen minder te besteden, en dan bekijk je af en toe je uitgaven kritisch. Je lidmaatschappen van Natuurmonumenten en andere organisaties zijn dan het eerst aan de beurt om te worden geschrapt. Niets meer, niets minder.

Den Heijer Nootdorp

Terecht dat Natuurmonumenten veel leden verliest. Het is crisis en dan zijn er belangrijker dingen dan toneelnatuur.

Veen Utrecht

Bij de opstelling van Natuurmonumenten zijn genoeg vragen te stellen. Met overheidssubsidies zijn gronden van de boeren opgekocht. En nu gaat men zich als grootgrondbezitters gedragen: commercieel, met opbrengstmaximalisatie van land en entree heffen van bezoekers. De natuur is het kind van de rekening. Gelukkig heeft de nieuwe regering vanaf dag één een aankoopstop ingesteld. Het was inderdaad de hoogste tijd om aan die waanzin van verspilling van gemeenschapsgelden een einde te maken.

Cristine Dordrecht

Jammer dat het niet tot de meeste mensen doordringt wat Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer doen. Ze proberen de mooie en waardevolle natuur te behouden in Nederland. Dat doen ze op manieren die dan wel niet natuurlijk zijn, zoals zagen en maaien. Maar we leven in een land met natuurgebieden die veel te klein zijn om ze ongemoeid te laten. De heideterreinen groeien dan dicht, rietland groeit dicht. Veel bijzondere plant- en diersoorten verdwijnen zo, en dat is zonde. Iedereen maakt gebruik van de natuur, maar steeds minder mensen willen ervoor betalen. Als dat zo doorgaat, hebben we straks niets meer over.

Jurgen Velp

De recent kritische CDA’er Veerman was niet te herkennen als voorzitter van Natuurmonumenten en zeker niet als minister van natuur. Zijn verruiming van de jachtregels in oktober 2006 maakte het wild op de Veluwe tot ’schuilvarkens’ en ’schuilherten’. De door afschot idioot lage aantallen in het voorjaar leiden tot te hoge aantallen in de zomer, als de dieren via meer dan verdubbelde voortplanting de populatie weer op peil proberen te brengen. Het diergedrag in terreinen van Natuurmonumenten onderscheidt zich niet van andere terreinen. De dieren rennen voor hun leven.

Marcel Vossestein Nunspeet

Een afkalvend ledenbestand lijkt me niet onlogisch voor organisaties die zich eigenlijk net zo (of erger) gedragen als de grootgrondbezitters uit voorgaande eeuwen. Ook consumenten en toekomstige leden zouden zich kunnen afvragen of zij zich wel bij een dergelijke vereniging zouden willen aansluiten. Vroeg of laat lijkt een heroverweging nodig.

Fred Utrecht

Ja, oorzaken van terugloop zoek je vooral buiten jezelf. Ik voeg er een aan toe: verbazing over het beleid. Natuurmonumenten is uitgegroeid tot een overmaatse hovenier en houthandel. Plots staan er engerds van het groene warenhuis voor je deur met kettingzagen en ander hakgerei. Voor je goed en wel beseft wat er gaande is, ligt jouw bos in puin. Het bos past opeens niet meer bij de meubeltjes van natuurmonumenten. Moet het stuifzand worden, of hei, of weet ik wat nog meer.

Michajlovitsj Zukowsky Hof van Eden

Als Natuurmonumenten nu een campagne start dat het decadent is om landbouwgrond op te offeren voor recreatiewater, dan word ik meteen lid.

Matthijs Leiden

Natuurmonumenten doet aan natuurfundamentalisme. Bijvoorbeeld: men heeft in opperste wijsheid besloten alle Amerikaanse eiken te verwijderen uit een landgoed ergens in Drenthe; het zijn immers exoten. Vervolgens komen er exotische grote grazers voor terug. Het streven is volledige beheersing van de natuur in een bepaald gebied volgens vaste regels, waardoor alle natuurterreinen in Nederland op elkaar zijn gaan lijken. Spontaniteit is volledig afwezig. Dit soort beheer heeft mijn bekoring niet meer. Ik mag Amerikaanse eiken kennelijk niet mooi vinden. Daarom ben ik geen fan meer van Natuurmonumenten.

Bert Westerbork

Heeft Natuurmonumenten last van discussies rond het onder water zetten van polders en hongerige grazers? Beperkte het probleem zich daar maar toe! Natuurmonumenten verliest ook leden aan de ’linkerkant’ omdat ze zich in haar krampachtige pogingen om salonfähig te blijven, laat lijmen door lokale overheden en particulieren in ruil voor hier en daar een postzegeltje grond. Vogelbescherming Nederland lijkt beter te begrijpen dat je soms gewoon moet kiezen.

Jaap Schröder Harderwijk

Natuurmonumenten heeft de neiging om de Nederlandse natuur te bekijken door een Disney-bril. Op sprookjesachtige wijze probeert deze club de natuur te ’regelen’. Dit met desastreus gevolg voor de fauna. Geen hazen, fazanten, patrijzen en ander kleinwild meer. Alleen de kraai, eend, ree en vos zijn nog aanwezig in het veld. Predatoren afschieten is noodzakelijk voor een gezonde en diverse wildstand. Als Natuurmonumenten zich eens gaat hardmaken voor ’realiteit’ in het veld, dan gaat de Nederlander de club wellicht weer steunen. Kortom: kom met een eerlijk verhaal en breng de diversiteit weer terug.

Gerhard Groningen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden