'Ik favoriet voor de tijdrit? Dat zullen we nog wel zien.'

interview | In de eerste tijdrit van de Tour zijn vandaag alle ogen op Tom Dumoulin gericht. Zelf is hij er niet zo mee bezig.

EDO STURM

Hetzelfde plein in Montpellier, dezelfde platanen, dezelfde Tom Dumoulin. Hij is drie jaar verder, rijper maar ook bedachtzamer en terughoudender. "Ben ik favoriet voor de eerste tijdrit in de Tour? We gaan het zien."

Als Dumoulin vandaag begint aan de eerste tijdrit in deze Ronde van Frankrijk zijn alle ogen op de Nederlander gericht. C'est la vie, of hij dat nu leuk vindt of niet. Aan het eind van die 37,5 kilometer in La Caverne Du Pont-d'Arc behoort zijn naam bovenaan de uitslagen te staan. De verwachtingen zijn namelijk hoog. Vooral bij de buitenwacht.

Drie jaar geleden voor de start in Montpellier was zoiets als Tourdruk een begrip dat de 25-jarige Limburger alleen van horen zeggen kende. Hij sprak in 2013 in de Zuid-Franse stad zijn verbazing uit over zijn eerste dagen in de eerste Ronde. De indrukken waren overweldigend, zei hij toen in deze krant. Bovenal was er verwondering. "Gek toch dat er mensen zijn die speciaal voor ons naar zo'n etappe komen kijken."

Dumoulin deed toen in het park zijn verhaal. Gisteren zat hij in de schaduw van de teambus van Giant-Alpecin, onaanraakbaar voor de drommen fans achter de hekken. Er wordt weleens gesuggereerd dat Dumoulin de druk bij zichzelf wil weghalen omdat hij die slecht verteert. Het zou zijn presteren in de weg staan. In de schaduw kan hij even wegduiken.

De winnaar van de koninginnerit van zondag wuift dergelijke suggesties weg. Dat hij vierde werd in de Tourproloog in Utrecht vorig jaar en op het WK tijdrijden slechts vijfde, lag zeker niet aan een wankele gemoedstoestand, verzekert hij. "Ik twijfel niet zo snel aan een tijdrit."

Zijn uitslagen van dit jaar zijn niet echt aansprekend maar ook weer niet slecht. Drie tweede plekken, er was winst in de Giro-proloog en op het NK was het eindelijk prijs voor de hardrijder.

Als het om omzichtig manoeuvreren gaat wint Dumoulin de hoofdprijs. "Ik een van de favorieten? We gaan het zien." Hij was het afgelopen zondag in de Pyreneeën zeker niet en kijk wat het hem bracht, merkt hij op. "Die ene dag dat ik won, voelde ik mij heel erg goed. Weet je, de Tour is altijd een op en neer gaan tussen je goed of niet goed voelen."

"Eigenlijk ben ik er niet zo mee bezig, met die resultaten", zegt Dumoulin lichtelijk geïrriteerd. "Ik moet gewoon doen wat ik moet doen en dan zie ik wel of het goed was. Ik vond die uitslagen vrij goed. Jullie doen nu net of ik de nummer een van de wereld ben. Alsof ik per se alles moet winnen. Volgens mij is er zelden in de wielerhistorie iemand geweest die dat flikte. Tony Martin heeft de tijdrit een paar jaar gedomineerd. Cancellara ook. Maar de laatste drie jaar is er geen enkele tijdrijder die alle tijdritten wint."

De Maastrichtenaar schiet vervolgens in de verdediging als hem gevraagd wordt of hij zich tevreden stelt met een bijrol in de tijdrit. "Het is echt niet zo dat ik hier zonder doel naar de Tour kom. Ik wil winnen."

Als hij een rijtje met namen moet noemen dan staan daar de 'usual suspects' op: Chris Froome, Rohan Dennis, Fabian Cancellara en Tony Martin. En Dumoulin zelf.

Natuurlijk zou hij in elke tijdrit willen uitblinken. Maar is dat reëel, is Dumoulins wedervraag. "Het blijkt gewoon dat het niveau in de tijdritten de laatste jaren heel erg hoog is. Niemand heerst meer op dit onderdeel."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden