'Ik een opportunist? Integendeel!'

Van partijvoorzitter Jan Nagel mag Henk Krol vandaag, na nog geen half jaar, zijn comeback maken bij 50Plus

Nog geen half jaar na zijn vertrek is de kans levensgroot dat Henk Krol vandaag zijn politieke comeback maakt bij 50Plus. Het oud-boegbeeld van de ouderenpartij staat als lijstduwer op de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen in mei. Vandaag stemmen de leden tijdens het congres over zijn kandidatuur.

Scheidend partijvoorzitter Jan Nagel effent het pad alvast voor Krol. Dat het populaire stemmenkanon als hoofdredacteur van de Gaykrant een tijdlang geen pensioenpremies afdroeg voor zijn medewerkers, noemt Nagel een afgedane zaak.

Is Henk Krol weer in genade aangenomen?

"Nee, want we hebben hem ook nooit zonder genade afgevoerd. Henk is in oktober uit eigen beweging en zonder overleg opgestapt, maar hij is bij iedereen van de partij over de vloer blijven komen. Toen de curator van de Gaykrant concludeerde dat er geen sprake is geweest van onbehoorlijk bestuur, was voor mij de zaak afgedaan."

En dus mag hij weer meedoen?

"Toen er geen sprake bleek te zijn van onbehoorlijk bestuur, heeft Henk aangegeven dat hij eventueel weer beschikbaar is. Hij durfde politiek weer mee te doen. We hebben toen als bestuur besloten hem voor te stellen als lijstduwer op de Europese lijst. Vandaag zal blijken hoe het congres daarop reageert, maar ik heb er wel vertrouwen in."

Heeft u getwijfeld of u hem kandidaat moest stellen?

"We hebben er in het bestuur goed over gepraat. Natuurlijk zijn er kanttekeningen, maar tegelijkertijd merken we dat Henk Krol een grote populariteit geniet. Dat merk je ook wel aan het aantal voorkeurstemmen in Eindhoven." Als lijstduwer van het Ouderen Appèl kwam hij deze maand in de gemeenteraad.

Heeft Krol geen geloofwaardigheidsprobleem als politicus bij uitgerekend 50Plus, een partij die strijdt voor een fatsoenlijk pensioen?

"Ik denk dat er op een onzakelijke manier is gesproken over wat zich destijds bij de krant van Henk heeft voorgedaan. Er zijn vele bedrijven in Nederland geweest die het moeilijk hadden en hun medewerkers voor de keuze stelden: of we gaan failliet of we gaan iets doen in de loonsfeer. Het was ook zo afgesproken met de medewerkers van Henk. Henk had dat in oktober op een andere manier moeten communiceren."

Alles voor de stemmen, zullen critici zeggen. Bent u een opportunist?

"Allerminst. Ik ben juist consequent. Dat is het tegenovergestelde van opportunisme. Ik heb van het begin af aan gezegd: Henk heeft geen strafbare feiten gepleegd. Henk heeft geen levenslang. Het is niet zo dat hij nooit meer mee mag doen. Henk heeft als lid van 50Plus net zoveel rechten als ieder ander lid."

Baalde u toen Krol vertrok?

"Ja, ik vond het jammer. Henk deed het werk goed in Den Haag. Hij was populair. Een stemmentrekker. Zijn vertrek, laten we daar eerlijk in zijn, was een verlies. Daar staat tegenover dat Norbert Klein, de huidige fractievoorzitter in de Tweede Kamer, zich ontpopt als grote dossierkenner."

Maar met Krol aan het roer kwam uw partij vaker in de media.

"Ja, dat klopt. Maar vergelijk het met een club als Ajax. Die heeft jarenlang een spits gehad die topscorer van Nederland was en het team kampioen maakte. Spelers als Suarez en Huntelaar. Nu staat geen enkele speler in de top-10 van topscorers. Maar als team staat Ajax toch bovenaan. Zo is het ook bij ons. Als team stijgen we in de peilingen."

Niet langs de zijlijn
Hij is 74 jaar, maar ziet geen reden om te stoppen met zijn grote hobby: politiek. De geboren Amsterdammer was lang PvdA-lid en senator voor die partij en werkte voor de Vara. In 1993 richtte hij Leefbaar Hilversum op. In 1999 volgde Leefbaar Nederland met Pim Fortuyn als lijsttrekker en in 2009 ouderenpartij Ook U, het huidige 50Plus. De partij telt twee Kamer- en negen Statenleden en één senator. Nagel geeft de voorzittershamer vandaag door, waarschijnlijk aan Statenlid John Struijlaard. Nagel blijft senator en adviseur. "Zo lang ik in goede conditie verkeer en de partij vindt dat ze iets aan mij heeft, blijf ik actief. Ik ben niet iemand die langs de zijlijn staat."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden