'Ik een natuurbarbaar? Niets is minder waar'

Bleker probeert onrust over nieuwe natuurwet weg te nemen

Bijna 150 typisch Nederlandse plant- en diersoorten zijn straks niet langer wettelijk beschermd. Ruim 180 natuurgebieden staan onder druk. Het is bovendien sterk de vraag of Nederland met het schrappen van de nationale wettelijke bescherming kan voldoen aan Europese en andere internationale verplichtingen.

Zie hier de kritiek van tientallen natuur- en milieuorganisaties op het samenvoegen van drie bestaande natuurwetten, de Flora- en faunawet, de Natuurbeschermingwet en de Boswet, zoals staatssecretaris Bleker (landbouw) voorstelt. "Het heeft nauwelijks nog het karakter van een beschermingswet", verwoordt Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, het gevoel.

Volgens de staatssecretaris kan de Nederlandse natuur met minder regels ook worden beschermd. In de nieuwe natuurwet krijgen burgers en boeren meer verantwoordelijkheid en zijn minder ontheffingen en vergunningen nodig. "Waarom moet Den Haag van alles ge- en verbieden? Als mensen een mooi stuk heide in hun omgeving hebben, zullen ze dat toch niet willen opgeven", zegt Bleker.

De natuurorganisaties denken daar anders over. Ze vinden het een goede zaak dat drie natuurwetten worden samengevoegd tot één, maar alleen als dat een verbetering betekent. "In werkelijkheid is sprake van achteruitgang, het natuurbeleid wordt de nek omgedraaid. Het voorstel gaat uit van de gedachte dat de natuur alleen beschermd hoeft te worden als Europa dat verplicht stelt. Maar Europese regels bieden slechts minimale bescherming", zegt Dales.

De organisaties vrezen dat veel natuur zal moeten wijken voor economische belangen. Bleker is daar niet bang voor. Hij benadrukte gisteren na het in ontvangst nemen van alle suggesties tot verbetering van de wet, dat het echt niet zo is dat alle natuurgrond nu wordt omgeploegd. "Integendeel, de omvang van de natuurgebieden wordt uitgebreid. Niet meer zo snel en minder grootschalig dan in eerdere plannen, maar we zetten natuurontwikkeling wel gewoon voort."

De staatssecretaris zegt zich alle kritiek wel persoonlijk aan te trekken. "Ik ben een natuurliefhebber pur sang. Sommigen zullen mij nu een natuurbarbaar noemen, maar niets is minder waar. Ik blijf belangrijke gebieden als de Biesbosch, de Weerribben, de Veluwe en de Wadden ook gewoon beschermen, daar wordt niets veranderd."

De nieuwe natuurwet breidt de lijst uit van dieren die voor de plezierjacht mogen worden bejaagd, met onder meer het edelhert, ree, smient en grauwe gans. Bleker redeneert als volgt: het gaat goed met deze dieren, de populatie groeit. Er zijn meer van deze dieren dan de Europese norm vraagt. Soms richten ze schade aan, dan mag een jager daar best iets aan doen. Daarbij is wild vlees hartstikke lekker.

De Dierenbescherming hoort het met verbijstering aan. Dales: "Bleker zegt dat we dieren best 'kunnen oogsten', maar het zijn geen appels of peren."

De staatssecretaris bekijkt het liever wat 'nuchterder': "Het zijn geen kwetsbare dieren, daar hoef je dan toch geen hek om te bouwen. Je moet de boel ook een beetje in balans houden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden