'Ik drink altijd bowl zonder alcohol'

Tussen onschuld en schuld zit vaak een kleine stap. De rechter ziet dat wekelijks.

Vrouw en dochter zitten als steun in de rug letterlijk achter hem. Daar zit hij: 67 jaar en voor het eerst van zijn leven als verdachte in de rechtzaal. Onwennig met deze status moppert hij: "Ik mocht niet eens m'n vrouw bellen toen ik dat wilde. Daarvan word je hartstikke recalcitrant".

De AOW'er en schipper van een veerpont, die tot zijn vreugde soms nog invalt bij zijn oude baas, kroop met te veel drank op achter het stuur. Na de blaastest weigerde hij, eenmaal op het politiebureau, mee te werken aan verder alcoholonderzoek.

"Zo'n weigering wordt uitgelegd als een misdrijf", legt de rechter hem uit. "Dat hebben de agenten u volgens het dossier verteld."

De schipper ontkent dat. "Ze hebben me niks verteld, anders had ik meegewerkt." De rechter: "Maar waarom werkte u nou niet mee?" De schipper: "Omdat ik mijn vrouw niet mocht bellen. En omdat een agent, aan wie ik een kop koffie vroeg, zei: 'Je zult zeker een biertje bedoelen'. Dat vond ik beledigend".

In kennelijke staat reed de man volgens getuigen opmerkelijk traag in straten en over wegen. Waar tachtig kilometer was toegestaan, bleef de snelheidsmeter steken op 35 kilometer. Waar hij honderd mocht rijden, haalde hij niet eens de veertig. Op zeker moment reed hij hooguit twintig kilometer. Als het verkeerslicht op groen sprong, remde hij juist af en meermalen raakte hij verzeild in de berm.

Een agent in zijn vrije tijd merkte de slingerende bewegingen op en waarschuwde zijn collega's. Zij trokken erop uit, maar konden de verdachte aanvankelijk niet vinden. Uiteindelijk werd hij staande gehouden bij uitgerekend het veerpontje waar hij nog wel eens werkt.

"Ik drink eigenlijk alleen maar een glaasje bowl", zegt de man. "Bowl zonder alcohol, op verjaardagen. Ik had die dag hard gewerkt en weinig gegeten. Die drank viel verkeerd. En omdat dat je een keer overkomt, moest ik meteen naar een anti-alcoholcursus van het Centraal Bureau Rijvaardigheid. Dat kostte even 750 euro!" Het rijbewijs van de verdachte werd na zijn weigering mee te werken ingenomen. Die inbeslagname vocht hij middels een klaagschrift met succes aan, waardoor hij na een maand al weer achter het stuur mocht.

De officier hecht weinig geloof aan het verweer van de man dat hem de gevolgen van zijn weigering niet zijn uitgelegd. Zij eist 1000 euro boete en negen maanden ontzegging van de rijbevoegdheid, waarvan acht voorwaardelijk. In zijn laatste woord spreekt de schipper van een 'heel zware' eis, vooral waar het de financiën betreft.

In zijn uitspraak geeft de rechter aan dat alleen door de weigerachtige houding van de verdachte nooit is vastgesteld hoevéél alcohol hij precies had genuttigd. Dat vraagt om een pittige straf.

Hij houdt rekening met het ontbreken van een strafblad en legt de man een boete op van 750 euro. Het resterende deel van het vonnis is conform de eis.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden