’Ik doorbreek de voorspelbaarheid’

door John Graat

Sprinter Erben Wennemars wil een smaakmaker zijn op het wereldkampioenschap allround in Heerenveen. „Zo’n WK is toch een en al entertainment?” Stiekem hoopt hij hoog te eindigen.

Wennemars haalt een herinnering op uit de zomer van 2004. Hij was op een trainingskamp in Calgary en keek met Mark Tuitert en Simon Kuipers naar de Olympische Spelen van Athene. „Ze moesten enorm lachen om mij. Zaten we naar het roeien te kijken, dan zei ik: Dat kan ik ook. Ze kwamen tot de conclusie dat ik met minimaal zeven gouden plakken thuis zou komen als ik mee zou doen aan de Zomerspelen.”

Wennemars moet er zelf om lachen. Hij heeft altijd van sporters gehouden die niet bekrompen denken, maar in uitdagingen. Zelf heeft hij zijn schaatsleven lang de bevestiging gezocht van zijn kwaliteiten als sprinter. Zes wereldtitels verzamelde hij. Maar deze winter heeft hij zich voor het eerst ook op het allrounden gestort. Met verbluffend gemak plaatste hij zich voor het WK in een uitpuilend Thialf.

Een jongensdroom gaat in vervulling. „Als kind keek je vooral naar die grote allroundtoernooien. Ik weet nog dat ik mijn eerste NK sprint reed. Ik wist niet eens dat het bestond.”

Hij moest de afgelopen weken soms moeite doen om zijn jongensdroom intact te houden. Geërgerd heeft hij zich over de geluiden die hij opving. Hij zou zijn vak als sprinter niet serieus nemen, zijn specialiteit schaden en hij zou vooral uit zijn op publiciteit.

„Mensen dachten dat die Wennemars even de show wilde gaan maken, en als een clown over het ijs zou rijden. Dat is niet zo. Ja, ik wil er een feestje van maken en zo’n WK is toch één en al entertainment? Kijk wat er in en rond die hal allemaal gebeurt. Sport is entertainment en dat is niet negatief. Maar ik neem dit heel serieus. Shani Davis en Chad Hedrick hebben grenzen verlegd door een afwijkende aanpak. Als iemand eens wat anders doet, is dat niet automatisch slecht.”

Hij heeft al bewezen dat hij de combinatie aan kan, vindt Wennemars. „Ik reed op de skate-off de vijf kilometer en twee dagen later tijdens wereldbekerwedstrijden 1.08 op de 1000 meter. Al mijn duurwerk heeft ook mijn 1500 meter verbeterd. Ik geloof in mijn weg. Die hoeft niet wetenschappelijk onderbouwd te zijn. Als het maar werkt.”

Hij spot met vele wetten. Hij rijdt overal, de hele winter. Wennemars is op een leeftijd (31) gekomen dat hij wil ’pakken wat er te pakken is’. „Ik heb de basis in de zomer gelegd. Ik ben nu heel snel hersteld van een race. Vorig jaar was ik na een wedstrijd totaal verrot, mijn longen waren kapot, het duurde soms dagen voordat ik was hersteld. Nu hoef ik maar één massage te hebben en ik voel me weer fit. En dan rijd ik het liefst wedstrijden.”

„Pieken is niet fysiek, het is puur mentaal. Vroeger vond ik alle wedstrijden verschrikkelijk spannend. Als je net je rijbewijs hebt ben je ook bekaf als je van Zwolle naar Amsterdam moet rijden. Dan moet je je zó concentreren. Als je het vaker hebt gedaan kost het minder energie. Zo is het ook met wedstrijden. Alleen voor de speciale toernooien roep je een aparte sfeer op. Dát is pieken.”

Wennemars wil dat vandaag ook doen. Een eindklassering bij de topzes acht hij mogelijk. Hij zegt geen druk te voelen. Omdat hij niets te verliezen heeft. Het publiek draagt hem toch wel op handen. Sinds hij op het NK allround (derde) een solide tien kilometer reed, lijkt hij populairder dan ooit tevoren.

„Dat heeft te maken met de manier waarop ik sport bedrijf. Die komt nu goed tot uiting, omdat ik zo veel rijd. Ik doe iets anders en doorbreek de voorspelbaarheid. Niemand weet wat ik op dit WK kan, dat is voor iedereen toch prachtig? Laat mij daar nou lekker van genieten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden