'Ik doe maar wat', was zijn favoriete gezegde

Zijn zonen Michael, Gaby en Maurice. Collega's Youp van 'tHek, Paul de Leeuw en Herman van Veen. Musici Benny Ludemann,Coen van Orsouw, Hans Koppes en Hugh den Ouden. Manager Hermanvan Hove, uitgever Wim Hazeu en toneelmeester Johnny van Elk. Zekomen allen aan het woord over de legendarische conferencier,dichter en schilder Toon Hermans.

Bijzonder aan de televisiedocumentaire 'Toon Hermans; dekleuren van een clown', gemaakt door journalist Coen Verbraak,is dat er -naast talrijke showfragmenten- voor het eerstruimschoots geput kon worden uit Toons privé-archief. Zo zijnnooit eerder uitgezonden beelden te zien van de repetities vanToon én het leven achter de schermen. 'Ik doe maar wat', zoluidde een van Hermans' favoriete gezegdes. Uit deze documentaireblijkt dat niets minder waar was: 'Iedere vouw in zijn broek wasvoorbereid.' Zelfs zijn fameuze opkomsten werden minutieusgerepeteerd. Kortom, een portret van een groot, maar geobsedeerdkunstenaar.

Toon Hermans werd op 17 december 1916 geboren in Sittard. Zijnvader, een bankier, verloor al zijn geld door de geldontwaardingin de jaren twintig en overleed jong. De humor, waarmee het gezinde materiële misère draaglijk hield, zou de basis vormen voorzijn carrière als clown. Later zou hij nog vaak verwijzen naardie tijd, bijvoorbeeld in de conference over 'Snieklaas' ('Ikkende dat kleed, je kon nog precies zien waar de asbak hadgestaan'). Samen met Wim Kan en Wim Sonneveld vormde hij de'Grote Drie' van het naoorlogse theater. Sketches als 'Doif istod', 'Leg neer die bal' en 'Wat ruist daar door het struikgewas'zijn deel van ons nationale erfgoed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden