Ik doe maar wat als docent, schijnt het

Handhaven van de urennorm van 1040 zal de Nederlandse onderwijskwaliteit niet verbeteren, aldus schooldirecteur Peter Overgaauw (Trouw, 30 december). Hij ziet andere oplossingen. Hij stelt dat ik als docent 'te weinig geprikkeld word' mijn vakgebied en beroepsvaardigheden te ontwikkelen. In zijn ogen doe ik maar wat. Gelukkig maar, zou ik bijna zeggen. Alle docenten weten hoe bedroevend het niveau is van de gangbare nascholing. We kunnen onze tijd wel beter gebruiken. Overgaauw stelt verder dat we meer gecontroleerd moeten worden. Ik zou van intensieve controle doodziek worden. Overgaauw vindt ook dat het nodig is dat docenten leren feedback te krijgen en in teamverband te werken. Dat is echt je reinste kolder!

Het docentschap is een vak dat in de splendid isolation van een klaslokaal plaats vindt tussen drie partijen: docent, leerstof en leerling. In deze trits spelen alleen vakkennis van de docent, structuur van de lessen en passie voor leerstof en leerling een rol. Niemand van buiten is daarbij nodig of gewenst. Het doel is de leerling op de best mogelijke manier kennis bij te brengen. Als de aanpak van de stof en de omgang met de leerling niet de juiste vruchten afwerpt, zal een gemotiveerd docent onmiddellijk zijn werkwijze willen veranderen. Daarbij zijn leerling en leerstof sturend en niet feedback van derden. Ik heb evenmin behoefte aan een team dat zich gemeenschappelijk buigt over dat wat er gaande is tijdens de kennisuitleg en de kennisverwerving.

Ik snap wel: nascholing, feedback en teamwork klinken als de perfecte remedies tegen een tekortschietend niveau. Maar als we niet uitkijken heeft de docent het straks drukker met navelstaren dan met lesgeven. Ik hoef geen 'continu proces van verbetering'. Ik hoef ook geen 'verbetering van het team', via een 'gezamenlijk afgesproken didactiek'. Ik blijf op mijn eigen manier lesgeven, en laat me sturen door dat ene: wat er vanuit de leerlingen tot me komt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden