'Ik doe geen voorspellingen, we zitten er te vaak naast'

Esther-Mirjam Sent hoogleraar economische theorie en economisch beleid, Radboud Universiteit Nijmegen

De economie gaat weer wat harder groeien. Is er nu echt sprake van een omslag?

"Ik doe geen voorspellingen, want economen zitten er te vaak naast. De reden is dat economie emotie is. Zo gaan voorspellingen vaak een eigen leven leiden. Als ze goed zijn, denken mensen dat ze misschien niet die extra aflossing van de hypotheek hoeven doen. Ze zijn vaak selffulfilling, als ze gunstig zijn helpt dat het herstel."

Blijft de groei op het pad van kleine plusjes, of is terugkeer naar de groeicijfers van voor de crisis mogelijk?

"Ook dat is lastig te voorzien. Nederland is maar een klein landje in de wereld, het hangt van veel factoren af. Ik stoor me bovendien aan die focus op groei. Het is een middel en geen doel, dat besef zijn we kwijtgeraakt. Dat geldt ook voor de overheidsbegroting. Het gaat om welbevinden van mensen, nu en in de toekomst, hier en in de rest van de wereld. We zijn in Nederland goed in klagen en mopperen. Als je kijkt naar de basis staan we er helemaal niet slecht voor. Ons onderwijs is van hoog niveau, de infrastructuur is goed, de instituties zijn in orde, we zijn efficiënt en de arbeidsproductiviteit is hoog. De zorgen over de groei zullen ermee te maken hebben dat we zoveel te verliezen hebben."

Wat zijn nu de grootste belemmeringen voor de economie?

"De kwetsbaarheden voor de Nederlandse economie zijn de grote financiële sector en de lange balansen van huishoudens. Daarnaast is de Europese Unie nog steeds een risico. Er zijn heel belangrijke stappen gezet, zoals de bankenunie, het toezicht op financiële instellingen. Maar zolang we geen economische unie zijn, blijven we onevenwichtigheden houden. We zijn nog steeds bezig met symptoombestrijding. Dijsselbloem heeft het belang van gezamenlijk economisch beleid onlangs weer aangekaart. Dat kwam hem op een hoop kritiek te staan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden