'Ik doe eerder te veel dan te weinig'

Bauke Mollema trekt zich graag terug met een goed boek

INTERVIEW | EDO STURM | FUERTEVENTURA

Renners en staf hangen verveeld aan de bar. Sommigen amuseren zich verderop met een YouTube-fimpje. In de uurtjes dat Team Blanco niet op de fiets zit, moeten de renners en begeleiding voor hun eigen vertier zorgen in het Resort Playitas. Het vakantiedorp op de zuidpunt van het asgrauwe Fuerteventura is een walhalla voor sportliefhebbers. Voor de doorgewinterde Nederlandse professionals is het een trainingskamp als alle anderen. Er is werk aan de winkel op het vulkaaneiland: over een maand is in Australië alweer de eerste koers van het nieuwe seizoen.

Aan de bar hangen is niet aan Bauke Mollema besteed. Hij zoekt liever afleiding in het meest recente werk van de Italiaanse schrijver Niccolò Ammaniti. "Liever geen wielerboeken", grinnikt Mollema. "Doe mij maar thrillers of literatuur."

Het interview is voor de renner een welkome onderbreking. Op Fuerteventura bestond het leven de voorbije week uit fietsen, eten, weer fietsen en slapen. De pers heeft deze dagen hoofdzakelijk belangstelling voor de staf van Team Blanco, waar de nodige persoonswisselingen zijn geweest.

Nauwelijks twee maanden terug zat Mollema's mailbox nog vol met interviewverzoeken, lacht hij. Aanleiding was zijn woordenwisseling met bondscoach Van Vliet. Die riep in september na een teleurstellend WK in eigen land dat hij geen vat kreeg op Mollema. De Groninger kon er toen geen begrip voor opbrengen. Inmiddels begrijpt hij iets beter dat het beeld dat sommigen van hem hebben niet strookt met hun opvattingen over hoe een modelwielrenner zou moeten leven. "Ze denken dat je 24 uur per dag gefocust moet zijn op de koers en dat je met het rondeboek in slaap valt. Ik moet juist afstand nemen."

In de bus op weg naar een wedstrijd bestaat zijn ritueel, hoe kan het ook anders, uit lezen. Terwijl de meeste collega's muziek luisteren of naar buiten staren zoekt Mollema zijn ontspanning in zijn boeken. "Ik vind het juist prettig iets anders aan mijn hoofd te hebben op die momenten. De buitenwacht denkt dan meteen dat het met mijn beroepsernst niet goed zit. Als ik vijf uur moet trainen en er staat 4 uur en 58 minuten op de teller ga ik nog drie minuten door. Ik doe eerder te veel dan te weinig."

Afgelopen zomer kreeg Mollema het etiket Einzelgänger opgeplakt na een profielschets in de Volkskrant. Hij noemt het een uit zijn verband getrokken beeld. Hij trekt zich zeker niet terug binnen de ploeg, zegt hij met grote ogen. Als er wat te vieren valt doet hij gewoon mee. "Ik heb, denk ik, een andere achtergrond dan veel andere jongens. Ik ben laat begonnen met fietsen, pas op mijn achttiende. Na drie jaar werd ik al prof. Dat is een heel ander traject dan de meeste renners afleggen. Vandaar dat er soms anders tegen mij wordt aangekeken."

Als de ploeg zaterdag de laatste avond op Fuerteventura feestelijk afsluit is Mollema aanwezig. Hij geniet met een glas rode wijn in de hand van de ontspannen atmosfeer die sinds een paar weken heerst. Het vertrek van hoofdsponsor Rabo maakte de ploeg hechter, bekent Mollema. Dat geen enkele renner, ook hij niet, overwogen heeft om op te stappen spreekt boekdelen, meent de 26-jarige klassementsrenner.

Toch zit het abrupte afscheid van de sponsor hem niet helemaal lekker. Dat Rabo de sport vaarwel zei na alle negatieve publiciteit snapt hij. "Maar was wat er in het Usada-rapport (over doping, red.) stond nou zou schokkend voor de sponsor", vraagt hij zich af. "Oké, oud-Rabokopman Levi Leipheimer werd daarin genoemd. Maar kom op. Ik had meer begrip gehad als de bank na de affaire-Rasmussen was gestopt."

Nu de beerput open is, mag er doorgepakt worden. Moet er doorgepakt worden, stelt Mollema. "Ik steun de mensen die roepen dat er binnen de UCI veel moet veranderen. De positie van voorzitter Pat McQuaid vind ik onhoudbaar. Het Usada-rapport heeft duidelijk gemaakt dat de internationale wielerunie zaken als positieve dopingtesten heeft weggemoffeld. Dat vind ik hele schokkende zaken en het is raar dat die zonder gevolgen blijven. De bezem moet er door."

"De UCI start dan wel een eigen onderzoek, maar zij wijzen zelf de onderzoekers aan. Hoeveel vertrouwen moeten wij daarin hebben? Ik weet het niet. Je zult dopingcontoles moeten onderbrengen bij het Wada (het wereld-antidopingagentschap, red.) en niet langer bij de UCI. Elke vorm van belangenverstrengeling moet verdwijnen."

Dat het imago van de wielersport aan verandering toe is, daar is Mollema van overtuigd. "De affaire-Armstrong heeft grote invloed op het beeld dat mensen van ons wielrenners hebben. Een ander beeld laat zich momenteel moeilijk verkopen aan het grote publiek."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden