'Ik denk dat Benedictus in zijn vuistje lacht'

Duitsland is het land waar de vorige paus Benedictus XVI vandaan kwam. Het land stond op zijn kop. 'Wir sind Papst!', zette boulevardkrant Bild acht jaar geleden in vette letters op de voorpagina. Ook voor deze paus trekt Duitslands meest gelezen krant alle registers open. 'Die neue Hand Gottes', heet het dit keer. Welnu, deze 'nieuwe hand van God' is, zo schrijft Bild, een waar 'multitalent'. De krant jubelt dat Franciscus liefhebber is van opera, Griekse klassieken en Shakespeare. Bovendien zou hij een keukenprins zijn.

Serieuze media tonen zich over het algemeen kritischer over de keuze voor de Argentijn. Het Duitse weekblad Die Zeit: "In plaats van een hervormer, is er opnieuw een overgangspaus." Verder is het gezaghebbende opinieblad van mening dat Franciscus gekozen is uit een groep kardinalen die 'oud en angstig' is. Geen goede zaak, meent de scribent, die zich openlijk afvraagt of een man van pensioengerechtigde leeftijd bij machte is om het bestuursapparaat van de kerk te hervormen. Bovendien vindt Die Zeit dat Bergoglio verdacht is doordat hij nooit afstand heeft genomen van het Junta-regime.

De Süddeutsche Zeitung heeft eveneens bedenkingen. De krant denkt dat met name vele gelovigen in West-Europa teleurgesteld zullen raken in de nieuwe paus. "Celibaat, priesterambt voor de vrouw, condooms, opnieuw in het huwelijk treden van mensen die gescheiden zijn, homoseksualiteit - wat veel katholieken in Duitsland interesseert, speelde in het conclaaf nauwelijks een rol van betekenis."

De krant verwacht ook om een andere reden geen grote koerswijzigingen in het Vaticaan. "De besluiten van Johannes Paulus II en Benedictus XVI kan Franciscus niet zomaar negeren. Daarbij, buiten Europa begrijpen veel katholieken de tolerante houding van hun geloofsgenoten in het rijke Noorden niet."

Wat zou Joseph Ratzinger eigenlijk van zijn opvolger Bergoglio vinden? Die vraag stelt Die Welt aan Joachim Meisner, de kardinaal uit Keulen die bij het conclaaf aanwezig was. "Bergoglio was al in de race bij het vorige conclaaf. Ik denk dat Benedictus in zijn vuistje lacht en zegt: God heeft nu toch zijn doel bereikt", zegt de kardinaal die zich een goede bekende noemt van de gepensioneerde paus. Hij vervolgt: "God wilde Bergoglio toen al, zal Benedictus zeggen, maar toen is het hem niet gelukt. Maar ach, acht jaar later is ook prima."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden