Column

Ik blijf!

Demonstratie voor IS van afgelopen zomer in de Schilderswijk.
Demonstratie voor IS van afgelopen zomer in de Schilderswijk. "Volgens mij, maar ik sta open voor suggesties, is er nergens anders in Europa een dergelijke bijeenkomst gesignaleerd waar haat, dood, verderf en antisemitisme werden gepropageerd. Op die vrijdag 4 juli voelde ik een mix van schaamte en woede bij me opkomen."Beeld anp

Deze Kerst kun je wel een bewogen editie noemen. Van de dapperheid van enkele collega-columnisten kon ik, tussen de kerstliedjes door wel opkijken afgelopen dagen. In hun respectievelijke kranten, die met Trouw concurreren, hadden ze geen goed woord over voor het dagblad dat zijn eigen 'bronnenaffaire' onlangs heeft onthuld. Je proefde in die schrijfsels bijna de roep om de hele Trouw-redactie naar huis te sturen.

Sylvain Ephimenco

Zelf kreeg ik van nieuwssite ThePostOnline de volgende vraag voorgelegd: "Elma Drayer stapt op bij Trouw wegens affaire-Perdiep. Wat ga je doen Ephi?" Ik besloot geen anonieme bron op te voeren en een net antwoord te geven. Dat kwam erop neer dat ik sinds 22 jaar een ongekende vrijheid bij Trouw heb gekregen om te schrijven wat ik wil. Ook al zullen mijn stukjes soms met tandengeknars op de redactie zijn begroet. Geen minuut opgelegde beperking of censuur in die 22 jaar. Ik herhaalde dus voor ThePostOnline wat ik vorig jaar bij het Lezersfestival had geroepen: Wat mij betreft, Trouw de beste krant van Nederland.

Doodzonde
Ik betreur dan ook de beslissing van mijn gewaardeerde collega-columnist Elma, maar ik respecteer die ook en zal haar missen. Ik denk dat ze haar bezwaren net zo goed in een stukje had kunnen zetten. Dit betekent nog niet dat ik de ernst van de affaire-Perdiep Ramesar niet onderken. Verzonnen bronnen zijn een doodzonde in de journalistiek omdat die de vertrouwensband tussen de lezer en de journalist beschadigen.

Maar ik wil wel twee in mijn ogen belangrijke punten naar voren brengen. Door een externe commissie te benoemen en haar rapport integraal op de Trouw-site te publiceren, heeft deze krant een ongekende daad van openheid verricht. Hiermee wordt een begin gemaakt met het herstel van de vertrouwensband met de lezers.

Shariawijk
Het tweede punt betreft de inhoud van deze affaire. Perdiep heeft inderdaad grove en onvergeeflijke fouten gemaakt en had beter gecontroleerd moeten worden. Maar ook al verzon hij geregeld bronnen, dan wil dat nog niet zeggen dat de context waarin de spookbronnen werden opgevoerd ook uit zijn duim is gezogen.

Neem nou de beruchte schets die Ramesar maakte over de Haagse Schilderswijk. Misschien geen shariawijk inderdaad, maar wel een buurt waar de meest weerzinwekkende demonstratie van het jaar heeft plaatsgevonden afgelopen zomer. Tientallen duistere figuren paradeerden in de Schilderswijk met hun zwarte vlaggen. Geen toeval dat dit op die plek gebeurde, dunkt me. Ze betuigden hun steun aan de koppensnellers, verkrachters en slavendrijvers van de Islamitische Staat.

Volgens mij, maar ik sta open voor suggesties, is er nergens anders in Europa een dergelijke bijeenkomst gesignaleerd waar haat, dood, verderf en antisemitisme werden gepropageerd. Op die vrijdag 4 juli voelde ik een mix van schaamte en woede bij me opkomen. Wat ik toen dacht? Dat de naam 'shariawijk' nog te mild was voor dit Haagse jihadistische bolwerk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden