'Ik blijf niet in de luwte. Ik zeg wat ik te zeggen heb.'

Ex-promovendi kritisch over commissie

"Iedereen heeft recht op een tweede kans." Dat bepleit wetenschapsfraudeur Diederik Stapel vandaag in de Verdieping.

Stapel heeft zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Op zijn website staat te lezen dat hij als zzp'er zijn brood wil gaan verdienen door als chauffeur te werken, door advies over strategische communicatie te geven of door als spreker op te treden.

In het eerste interview waarin Stapel praat over de periode na het eindrapport van Levelt en over zijn toekomst, vertelt hij dat na de schikking van zijn strafzaak het moment is aangebroken om terug te keren in de maatschappij. De ontdekking van zijn fraude en de periode daarna hebben hem veranderd. "Ik weet niet of ik een slecht mens was. Ik was onthecht, en heel eenzaam. Ik sta nu dichter bij de mensen die ik liefheb."

Stapel: "Ik heb oprecht spijt betuigd. Ik kan het boetekleed blijven aantrekken. Maar ik heb twee kinderen en een vrouw. Op een gegeven moment is het klaar. Ik moet verder. Ik blijf niet in de luwte. Ik weiger mijn mond te houden. zeg wat ik te zeggen heb."

Hij is trots op hoe de sociale psychologie zich na zijn fraude herpakt heeft. "Wat betreft integriteit zijn ze lichtjaren verder dan andere wetenschapsgebieden." Hij noemt het heel jammer dat de commissie-Levelt niet alleen karaktermoord pleegde, maar "in mijn slipstream ook een vakgebied geweld aandeed".

Vijf ex-promovendi van Stapel hebben ook bezwaren tegen de werkwijze van de commissies Levelt en Noort. Zo werden gesprekken met mensen die met Stapel hadden gewerkt door de commissies niet op band opgenomen. Evenmin werden er notulen gemaakt die aan deze betrokkenen ter controle werden voorgelegd.

Bovendien stelde de commissie-Noort suggestieve vragen. Toen drie promovendi zich tijdens een gesprek positief uitlieten over de gang van zaken binnen Stapels vakgroep, stelde de commissie: 'Wij zijn niet aangesteld om het goede van Stapel aan te duiden, maar juist wat er fout gegaan is. Wij zullen dus vooral op de slechte dingen letten.'

DE VERDIEPING

Interview met Diederik Stapel en bevindingen ex-promovendi

Diederik Stapel na de wetenschapsfraude
de verdieping

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden