'Ik ben zelf ook banger geworden.'

Ontvoeringen in Jemen zijn gewelddadiger geworden, concludeert journalist Wiacek in Sanaa.

MICHAEL RAMAKER

Door de groeiende aanwezigheid van extremistische groepen als Al-Kaida in Jemen kan iedereen doelwit worden, zo bleek ook uit de ontvoering van Judith Spiegel en haar man.

Benjamin Wiacek, een freelance-journalist die werkzaam is in Sanaa, voelt zelf eveneens de angst toenemen: "Ik ben ook banger geworden, maar ik ga niet weg".

Het leek tot begin deze eeuw haast een traditie. Om de paar maanden werd er in Jemen een buitenlandse toerist, vrijwilligerswerker of zakenman ontvoerd. Nou ja, ontvoerd: de gegijzelden werden door hun kapers zeer gastvrij behandeld. Zodra het losgeld binnen was, werden ze zonder kleerscheuren vrijgelaten.

"Het ging vaak om geld, maar ook om aandacht", aldus Wiacek, oprichter van La Voix du Yemen, een Franstalige nieuwssite die sinds 2011 vanuit het land bericht. "Vooral in de jaren negentig ontvoerden stammen veel toeristen en mensen die voor niet-gouvernementele organisaties werkten, om de regering onder druk te zetten. Ze drongen er dan op aan dat de infrastructuur in het land verbeterd moest worden."

Maar sinds 2004 winnen extremistische groeperingen langzamerhand steeds meer terrein in Jemen. Wiacek: "Vroeger liep je eigen leven geen gevaar bij ontvoeringen. Nu is dat een stuk minder zeker." In 2009 werden bijvoorbeeld twee Duitse verpleegsters samen met een Koreaanse vrijwilligerswerker ontvoerd en doodgeschoten.

Volgens Wiacek is het vaak onduidelijk wie de ontvoeringen uitvoeren: "Ze noemen hun naam niet in de videoboodschappen. Maar er wordt bijvoorbeeld vanuit gegaan dat Al-Kaida achter de ontvoering zat van een Fins stel en een Oostenrijker begin dit jaar."

"Dat is een van de vele problemen die voorkomen sinds het aftreden van president Saleh in 2011", zegt Wiacek. "Voorheen was Sanaa ook veilig. Maar Spiegel en haar man zijn daar midden op de dag op straat ontvoerd. Het kan nu overal gebeuren, en daar kan weinig tegen gedaan worden."

Wiacek, die het Nederlandse stel persoonlijk kent, is blij met hun vrijlating. Het bericht van hun ontvoering greep hem erg aan. "Ze waren de eerste journalisten die ontvoerd werden. Daar werd ik zelf ook banger van. Ik was bang dat journalisten hierna het nieuwe doelwit werden."

Ook al loopt hij zelf ook risico, Wiacek wil nog niet vertrekken uit Jemen. "Ik ga niet weg. Dat kan ook niet vanwege mijn werk. Ik probeer gewoon mezelf steeds een nieuw patroon aan te meten: niet in mijn eentje op straat gaan, niet te vaak in hetzelfde café zitten. Maar ik probeer er vooral niet aan te denken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden