'Ik ben vastgelopen' Els Beerten dringt diep door in een beschadigd leven

BAS MALIEPAARD

"Ge kunt nog zoveel willen, als ge de wereld tegen hebt, dan loopt ge vast. En ik ben vastgelopen." De Vlaamse Juliette is in 1944 'geboren om te schitteren', zoals haar vader zegt. Ze droomt ervan om zangeres te worden, maar na de plotselinge dood van vader laat het noodlot haar niet meer los.

Zes jaar geleden maakte Els Beerten onuitwisbare indruk met 'Allemaal willen we de hemel', een monumentale oorlogsroman, die werd overladen met prijzen.

Nu is ze terug met de tragische geschiedenis van Juliette. Een confronterend boek, opnieuw voor een (jong)volwassen publiek, dat je snel bij de keel grijpt, om vervolgens langzaam bezit van je te nemen.

Juliette's kille, aandachtzieke moeder heeft geen oog voor het verdriet van haar kinderen. Ze grijpt haar ellende aan om zich bij mannen in de kijker te spelen. Als de huisdokter constateert dat Juliette's jongere zusje Mia ziek is, kijkt moeder 'alsof ze een grote prijs gewonnen heeft'. Met dat soort observaties roept Beerten een indringende, akelige sfeer op.

Als Mia ook overlijdt, slaan bij Juliette de stoppen door en doet ze iets vreselijks. Wat precies moet hier onbesproken blijven, maar Louis en Juliette zien zich erdoor genoodzaakt naar de andere kant van België te verhuizen.

Door de ietwat haastige aanloop, overtuigt Juliette's daad maar net. Beerten stapt in de eerste honderd bladzijden met zevenmijlslaarzen door Juliette's jeugd en laat de drama's elkaar snel opvolgen. Alsof ze niet kan wachten om aan het echte verhaal te beginnen: dat over een getraumatiseerde jonge vrouw die haar toekomst uiteen ziet spatten en zich van de wereld afkeert.

Het resterende deel van het boek is kalmer en melancholiek van toon. In prachtig, Vlaams, uitgebeend proza dringt Beerten steeds dieper door in het gevoelsleven van haar personages.

Café-uitbater Wilfried komt aan het woord, die ook zijn toekomstdroom - een wielercarrière - moest laten varen en die met ontroerende vasthoudendheid poogt het hart van Juliette te winnen. Tussendoor dringt zich bovendien een aandoenlijk portret op van de zorgzame broer Louis, die als enige nog écht tot Juliette kan doordringen.

Al met al is 'Eén mens is genoeg' een naar het eind toe steeds sterkere roman over de grillige loop van het leven en de rekbaarheid van de mens.

Els Beerten: Eén mens is genoeg.

Querido; 251 blz. euro 15,99. Vanaf 15 jaar.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden