'Ik ben trots op de hoop van mijn volk'

De Assyrische gemeenschap in Nederland is in rep en roer over een proces dat vandaag in Turkije wordt gevoerd tegen een Assyrische priester. De Assyrische, Twentse Attiya Tunc zoekt onder Nederlanders steun voor zijn zaak, én die van haar bijna vergeten volk.

,,Een veroordeling van priester Akbulut voelt als een veroordeling van ons volk.'' Daarmee verklaart Attiya Tunc (28) de moeite die ze doet om het lot van de Assyrische priester onder de aandacht van media en politiek te brengen. Ze schreef mensenrechtenorganisaties aan, sprak met europarlementariërs, schreef met kamerleden en wist CDA'er Verhagen te bewegen tot het stellen van kamervragen.

Akbulut is één van de laatste christelijke, Syrisch-orthodoxe, priesters die met nog maar enkele tienduizenden Assyriërs over is in Turkije. Hij staat vandaag terecht vanwege uitlatingen over de genocide in Turkije in 1915. Niet alleen zijn toen zeker een half miljoen Armeniërs door de Turken vermoord, even erg was de gelijktijdige Turkse moord op Assyriërs, zei hij tegen de Turkse pers. Hij wordt beschuldigd van het 'aanzetten tot rassenhaat'.

Waar het Amerikaanse Congres, de Fransen en het Europees parlement de Armeense genocide erkenden en het daardoor met Turkije aan de stok kregen, kende de VN zeer onlangs één van de twee overkoepelende organisaties van de Assyriërs, de Syriac Universal Alliance een waarnemersstatus toe. Toch weten maar weinigen dat vanaf 1915 in Turkije ook vele duizenden Assyriërs zijn vermoord en dat dit geleid heeft tot de uittocht van de meeste overlevenden uit Turkije.

Die onwetendheid en het feit dat ze in de Nederlandse pers vrijwel niets aantreft over de vervolging waaraan haar volk in het hedendaagse Turkije nog steeds blootstaat, maakt Attiya Tunc boos. ,,Ik ben het zo zat, dat ik nu standaard per brief of e-mail reageer op elk artikel over Turkije'', zegt ze in haar fraaie Twents dat haar herkomst niet verraadt.

Tunc is bestuurslid van Bethnahrin, een informatiebureau over Assyriërs in Enschede. In Twente wonen zo'n 15000 Assyriërs en elders in het land nog eens zo'n 5000. De meesten zijn Turkije ontvlucht en staan in Nederland bekend als christen-Turken. Het kostte Tunc jaren om te beseffen dat die benaming niet klopt.

,,Op school spraken Turkse jongeren Turks tegen me en dat begreep ik niet. Want we spreken thuis Aramees. Ik ben toen op zoek gegaan naar mijn achtergrond.'' Dat ze er zo weinig over wist, kwam ook doordat haar ouders niet kunnen lezen en schrijven. ,,Ze weten niet precies wat met ons is gebeurd. Ze weten niet meer dan de verhalen van hun grootouders.''

Ze zocht ouderen op, hoorde hen uit en vormde zich op basis daarvan een beeld van de geschiedenis van haar volk. Ze ontdekte dat haar taal, het Aramees, in de dagen van Christus het Engels van het Midden-Oosten was en dat haar volk afstamt van de eerste christenen in de regio. Jarenlang leefden ze in Mesopotamië, in een gebied dat nu ligt in Turkije, Irak, Iran en Syrië. Temidden van de islamitisering en Arabisering van de regio, bleven de Assyriërs christenen met een eigen taal en cultuur. Nu wonen er nog negen miljoen Assyriërs verspreid over de hele wereld, met grote gemeenschappen in Libanon, de VS, Syrië en Irak.

Hoe meer ze te weten kwam, hoe meer de onderdrukking van haar volk ook haar eigen verhaal werd. Zo is de naam Tunc niet haar oorspronkelijke familienaam, dat is Gamri -haar voorouders waren gedwongen een Turkse naam aan te nemen. Ook de dorpen kregen Turkse namen: ,,Mijn dorp is volgens onze kerkelijke leiders meer dan 2000 jaar oud. Dat het Arbo heet, weet over honderd jaar niemand meer, want sinds de Turkse staat heet het Taskoy''.

Haar ouders ontvluchtten het dorp toen Tunc acht was. In ballingschap bleven de verhalen uit het dorp komen. ,,We hoorden van familieleden dat dorpen werden gebombardeerd, dat een neef is doodgeschoten, dat de buurman is aangevallen.''

,,Dat prikkelde me om steeds actiever te worden. We richtten een Mesopotamische vereniging op in Enschede en langzaam ga je een politieke mening vormen over wat in Oost-Turkije gebeurt. De opkomst van de Koerdische arbeiderspartij PKK bijvoorbeeld. Er zijn Assyriërs die met de Koerden hebben meegevochten, tegen de gezamenlijke vijand Turkije. Door dat alles zeg ik nu: de mensenrechten van Assyriërs in Turkije -dat is mijn passie.''

Het was vooral de dood van de neef, toen ze zestien was, die het proces in gang zette. Ze had nog een vage herinnering aan hem. Hij bleef achter, toen haar ouders vertrokken, maar werd door een Turkse dorpswacht doodgeschoten toen hij weigerde het dorp te verlaten. ,,Dan kan je tot drie tellen en het hele dorp is leeg. Dat is systematisch in heel veel dorpen gebeurd.'' De aanleiding kon verschillen: ,,Er wordt een meisje ontvoerd, een vrouw wordt beledigd of aangerand. Wijngaarden worden verbrand, er is geen oogst meer''. Als gevolg daarvan is het aantal Assyriërs in Turkse dorpen teruggelopen van anderhalf miljoen tot enkele duizenden, voornamelijk ouderen. Zeker tachtig dorpen zijn met geweld leeggehaald.

Het Aramees mag in Turkije niet worden geschreven, noch onderwezen. De taal dreigt daarmee te verdwijnen en dat is precies wat de Turkse overheid wil, meent Tunc. ,,Wat je voelt, op alle niveaus, is dat je identiteit niet wordt erkend. Die wordt zo weggemoffeld, dat bijvoorbeeld mijn Turkse collega's nog nooit van de Assyriërs hadden gehoord... Ik wil erkenning, maar ik wil er niet net als de Koerden twintig jaar voor vechten.'' Anders dan de Koerden strijden de Assyriërs niet voor een eigen staat.

,,Een vrij Mesopotamië is niet haalbaar'', zegt Tunc. Ze willen simpelweg erkenning van hun eigen cultuur, en de mogelijkheid hun taal te lezen en schrijven, zoals dat in Iran als enige in de regio met eigen verenigingen en media al wel kan. Om die eisen kracht bij te zetten, organiseren Assyrische jongeren in Europa bijvoorbeeld hongerstakingen op de 24ste april, de dag dat de genocide van 1915 worden herdacht. ,,De Turken zullen een keer met ons moeten praten. Ik leg me er niet bij neer dat ze ons blijven wegdrukken, en met mij veel jongeren in ballingschap niet.''

Tunc is onder de Assyriërs allang geen onbekende meer. Ze maakt -op vrijwillige basis- programma's die worden uitgezonden in de twaalf uur zendtijd die de Assyriërs wekelijks hebben op de Koerdische satellietzender Med-TV. ,,Je bereikt 80 landen, ook het Midden-Oosten, heel Europa kijkt naar je. Dat is een belangrijke ontwikkeling geweest.''

Ze denkt dat het trauma van de vervolging en onderdrukking van haar volk generaties lang van ouder op kind is overgedragen.

,,Ik heb vriendinnen die hier geboren zijn, die het land van herkomst nooit gezien hebben, maar zich wél verbonden voelen met de strijd voor de mensenrechten van ons volk.'' Waar ze trots op is? ,,Op de hoop, die mijn volk is blijven houden. Ik ken jongeren die hun luxe bestaan in Europa opgaven om terug te gaan naar hun dorpen en die als dorpswachter beschermen. Daar ben ik trots op en dat geeft mij hoop.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden