’Ik ben tegen wilde dieren in circus’

Nanda Millenaar

In Theater Carré begint donderdag het Wereldkerstcircus, met de komische zeeleeuwenact. PvdA-gemeenteraadslid Anne Graumans in Amsterdam wil het optreden verbieden.

1

Het Wereldkerstcircus heeft altijd acts met dieren. Waarom is het nu opeens een probleem?

„Ik ben niet tegen het kerstcircus of het circus in het algemeen. Ik ben tegen wilde dieren die ingezet worden voor commercieel vermaak. Het is een ethische discussie, die raadslid Peggy Burke en ik aangezwengeld hebben. Wij zijn pas sinds maart raadsleden, dus waarom het onderwerp in voorgaande jaren niet besproken is, moet je aan mijn voorgangers vragen. Het is wel zo dat het onderwerp de laatste jaren wint aan populariteit.”

2

Waarom staan de zeeleeuwen ter discussie en niet de honden of paarden?

„Het is een lastige discussie, dat geef ik toe. Ik maak verschil tussen huisdieren en wilde dieren. Wilde dieren worden op een wrede manier getraind. Tijgers wordt kunstjes geleerd met behulp van elektrische schokken of wordt voedsel onthouden. Natuurlijk horen paarden en honden niet in de piste, maar de manier van trainen en het natuurlijke gedrag van de dieren is niet te vergelijken met dat van zeeleeuwen of olifanten. En de dieren horen niet in een bad van vier bij vier meter op de parkeerplaats achter Carré.

3

Heeft u problemen met de functie van de dieren of de omstandigheden waarin ze gehouden worden?

„Als de zeeleeuwen in een enorm bad zouden zwemmen, ben ik nog tegen, maar het verzacht de situatie wel. Ik twijfel er niet aan dat de zeeleeuwen zo goed mogelijk worden behandeld. Kijk, in dierentuinen leven wilde dieren ook in gevangenschap, maar daar hebben ze een educatieve functie en de natuurlijke leefwereld wordt zo goed mogelijk nagebootst. De zeeleeuwen in Artis kunnen wel lekker zwemmen.”

4

De zeeleeuwen zijn in gevangenschap geboren. Is het niet kortzichtig te denken dat het nog wilde dieren zijn?

„Nee, zeker niet. De directeur van Carré vertelde tegen de pers dat hij een keer tijgers heeft gehad, die ’zo doorgefokt waren dat je ze moest leren grommen’. Dat is gewoon onzin. Kijk, je hoeft ze niet terug in de natuur te laten, maar gewoon in een opvang waar ze hun laatste jaren kunnen slijten. Dat is veel beter dan ze kunstjes laten doen. Ik was ook niet van plan een olifant te adopteren en in mijn volkstuin te stallen.”

5

Is het circus geen cultuur en horen circus en dieren niet bij elkaar?

„In Engeland zijn acht circussen, waarvan er zeven niet meer met dieren werken. Het aantal bezoekers is hetzelfde gebleven. De vijf minuten die de zeeleeuwen optreden, maakt echt niet dat mensen wel of niet komen. Trouwens, op de aankondiging van het circus staat de zeeleeuwenact in de laatste alinea, na de clowns en acrobaten. De act lijkt mij niet doorslaggevend. Laat het circus gewoon een paar extra acrobaten inhuren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden