'Ik ben opgegroeid met naalden'

Wielrenner Millar blikt openhartig terug op de beginperiode van zijn carrière

David Millar, voormalig dopinggebruiker, gele truidrager en mede-eigenaar van de profploeg Garmin, was dit weekeinde in België om zijn autobiografie te promoten. In 'Koersen in het duister' verhaalt Millar (35) over de valkuil die hij als onervaren, overambitieuze renner op zijn pad naar eeuwige roem tegenkomt. Zijn openhartige relaas moet jonge coureurs behoeden doping te pakken. Trouw had een gesprek met hem.

"Ik was zo gewend aan een cultuur van injecties dat ik mijn eerste epospuit als iets natuurlijks zag. Bij Cofidis was ik als beginnend beroepsrenner opgegroeid met naalden. Je praat over een hele kleine stap. Vitaminen, medicaties en aanvullingen gingen allemaal met een spuit. Dat was toen legaal hè, vergeet dat niet. Een no-needle-policy bestond destijds nog niet.

"Ik was ambitieus, wilde de beste zijn. Naast de drang naar succes, heb je als jonge knaap het brandende verlangen gewaardeerd te worden. Je wil de mensen die hun vertrouwen in je uitspreken niet teleurstellen. Dat zijn mechanismen waarmee bijna iedere beginnende coureur worstelt.

"Ze zoeken naar je zwakke plek. Niet opzettelijk maar ze weten waarmee ze je kunnen raken. In mijn geval was dat mijn verleden: gescheiden ouders, een hang naar een vaderfiguur. Koppel daaraan mijn drive om de top te bereiken en ik was hun droomkandidaat. Dat is mijn fout geweest.

"Toen had ik niet door dat ik werd gemanipuleerd. Ik werd bij Cofidis behandeld alsof ik speciaal was, bij de familie hoorde. Ik vond dat daar ook wat tegenover stond, dat ik wat terug moest doen. Ik dacht destijds in termen als 'dit is net een vriendin. Ik kan haar veranderen'. Maar ik kon Cofidis niet veranderen. Ik heb mij er uiteindelijk bij neergelegd. Ik gaf toe aan wat er van mij verlangd werd.

"Ik kwam in een omgeving terecht waar je eigen idealen ondergeschikt worden gemaakt, soms ook niets betekenen. En niemand steunt je voluit, zelfs niet de mensen waarin je je vertrouwen hebt gestoken. Als zij je adviseren om doping te nemen, zwicht je uiteindelijk.

"Bij Cofidis hing een afwijkende norm. En daar bleef het niet bij. UCI, ploegleiders, doktoren, oudere renners deden allemaal hun ogen dicht terwijl iedereen wist wat er gaande was in delen van het peloton. Ik weet het nu ook, toen niet. Ik heb er spijt van dat ik naar Cofidis ben gegaan. De enige reden was Cyrille Guimard (ploegleider van Tourwinnaars Fignon en Hinault - red.) die als een vader voor mij was. Achteraf had ik beter voor Française des Jeux kunnen tekenen. Ik weet zeker dat ik mij dan nooit met doping had ingelaten.

"Mijn tweejarige schorsing (van begin 2004 tot eind 2005 - red.) voelde in het begin alsof iemand de navelstreng had doorgesneden. Maar dat gevoel ebde weg. Terug in de echte wereld realiseerde ik mij pas hoezeer ik gezegend was met mijn fietstalent. Vervolgens drong het langzaam tot mij door dat ik een tweede kans had als wielrenner. En die wilde ik terugbetalen door te vechten tegen de uitwassen in dit milieu.

"Waar wij nu als sport staan is een enorme vooruitgang ten opzichte van het recente verleden. Maar een compleet schone wielersport? Nee, we liegen tegen onszelf als we daarin gaan berusten. Er zullen altijd valsspelers zijn. De ironie van het hele verhaal is dat ik mijn beste resultaten boekte na mijn schorsing. Neem de doping weg en de beste renners blijven nog steeds de beste renners."

'Arts werpt schaduw over Tom Boonens succes'
Niet iedereen is overtuigd dat de recente succesreeks van Tom Boonen met uitsluitend zuivere middelen geschiedde. Franse en Italiaanse kranten koppelden na Parijs-Roubaix de opstanding van Boonen aan de aanwezigheid van de controversiële Spaanse arts José Ibarguren Taus in de ploeg.

Dezelfde arts werd vorige week gehoord door de Italiaanse justitie vanwege zijn vermeende rol in een dopingaffaire rond de Lampre-formatie. De Spanjaard was vorig jaar nog teamdokter van Philippe Gilbert. De Waal kende in 2011 een al even opmerkelijk seizoen. Ibarguren werkte daarvoor onder meer bij Saunier Duval, de Spaanse equipe die in 2008 uit de Tour stapte nadat Riccò en Piepoli tegen de lamp liepen.

Ibarguren had bij Saunier ook David Millar onder zijn hoede die net terug was van een dopingschorsing. "Ibargurens aanwezigheid werpt jammer genoeg een schaduw over Boonens succes", meent Millar. Quick Step heeft volgens hem met het aantrekken van de Spanjaard 'een inschattingsfout' gemaakt. "Patrick Lefevere (ploegleider Boonen - red.) kan beter alsnog transparant zijn in deze zaak. Persoonlijk denk ik niet dat 'doccy' de link is tussen Gilbert en Boonen. Helaas is het tegenwoordig zo dat elke arts die vijf jaar of langer meeloopt in het peloton bij voorbaat verdacht is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden