“Ik ben nog steeds woedend & rdquo;, zegt Fadime Demir ...

“Ik ben nog steeds woedend”, zegt Fadime Demir uit Bussum. “De gebeurtenissen in Duitsland zijn toch belachelijk”, vult Francis Weijmer aan. Beiden hebben in een paar lesuren de hele school zo ver gekregen om mee te doen aan de kaartenactie van het Radio 3 programma 'The Breakfastclub'.

Rond drie uur vanmiddag worden ruim een miljoen kaarten afgeleverd aan een afgevaardigde van de Duitse minister Kohl. De kaarten geven de boosheid weer over de recente aanslagen in Duitsland op Turkse gezinnen.

Dertienhonderd exemplaren zijn afkomstig van het Vituscollege uit Bussum.

Fadime Demir (19): “Ik hoorde vorige week op de radio dat er nog maar 350 000 kaarten binnen waren gekomen, terwijl de organisatoren op een miljoen hadden gerekend. Daarom vond ik dat er iets bij ons op school georganiseerd moest worden.” Francis: “School is tenslotte ook de eerste plek waar je wordt gevormd.”

Pauze Fadime schakelde een docent in die bij zijn vakbond 500 kaarten bestelde.

Francis (17): “Dat was veel te weinig. Donderdagmorgen zaten wij tijdens de eerste pauze achter een tafeltje met de kaarten en pennen. Binnen negen minuten waren we door de kaarten heen!” Ze lacht. “Mensen stonden echt te dringen om een kaart naar Duitsland te kunnen sturen om hun afgrijzen over de gebeurtenissen in Solingen kenbaar te maken.”

Geheel enthousiast geraakt door de reacties van mede-leerlingen zijn Fadime en Francis de kaarten meteen gaan afleveren bij 'The Breakfastclub'. Fadime: “Een leraar die een tussenuur had, wilde ons wel naar Hilversum brengen en wij mochten vrij van Engels.” De portier probeerde beide meiden nog af te schepen met een stapeltje kaartjes. Fadime: “Hij gaf ons drie nieuwe kaartjes! Die man keek ons wel even raar aan toen we vroegen of we er geen achthonderd konden krijgen.”

Kaarten Voorzien van nieuw actiemateriaal gingen Francis en Fadime in de tweede pauze weer achter hun tafel zitten. En weer waren in een mum van tijd alle kaarten ingevuld en van een envelop voorzien. Francis: “Heel veel mensen vulden meerdere kaarten in. Er zat een jongetje hardop zijn kaarten in te vullen: 'eenentwintig, tweeen twintig...' Ik heb er zes ingevuld. Meer niet, anders bleef er niets over voor andere leerlingen. En het is natuurlijk beter als zo veel mogelijk verschillende mensen hun handtekening zetten.”

Of de kaartenactie zin heeft, is op het Vituscollege dagelijks onderwerp van gesprek. Fadime: “Sowieso wordt er bij ons op school veel gepraat over de brandbomaanslagen op Turken in Duitsland. Maar ook het effect van de kaartenactie wordt besproken. Misschien hebben ruim een miljoen kaarten invloed op de Duitse kolder. En misschien maken de stapels indruk omdat de kaarten uit Nederland en niet uit Duitsland komen.” Francis: “Zo'n enorme hoeveelheid kun je toch gewoon niet over het hoofd zien?”

Fadime, nuchter: “Het is natuurlijk wel makkelijk om een kaartje in te vullen tegen racisme en vervolgens zelf op school te lachen om racistische grapjes.” Francis: “Bij ons op school was het helemaal makkelijk want er hoefde niet eens een postzegel op de kaart te worden geplakt. De school heeft alles in een doos gegooid en die opgestuurd. Maar ook al is het sturen van een kaartje makkelijk, we hebben in ieder geval iets gedaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden