'Ik ben nog steeds gelovig'

Sergio Zaandam, diskjockey
"Zondag betekent voor mij bijkomen. Werken doe ik vooral 's nachts, van donderdag tot en met maandag. Ik werk al vijftien jaar als diskjockey, over de hele wereld, op allerlei plekken. Dat kan in een nachtclub zijn voor vierhonderd man of in een grote zaal, waar enkele duizenden mensen voor je neus staan. Een show van mij duurt anderhalf uur. Ik vind het leuk om te zien dat mensen genieten als ik mijn set doe. Ik draai niet alleen plaatjes, ik ben een echte entertainer. Mensen moeten mijn energie voelen.

"Zaterdagavond vertrek ik meestal rond een uur of tien naar het optreden. Mijn manager gaat mee, verder een vriend van ons die ter plekke de promotie doet en tenslotte de Bob, degene die niet mag drinken. Dat is een vriendinnetje van ons. Ik ben namelijk op mijn best als ik onder mijn optreden kan drinken. Dan is het fijn dat zij erbij is.

"Het publiek verschilt nogal in het weekeinde. Vrijdagnacht heeft het publiek weinig geduld. Je ziet ze denken: 'Hé, ik heb een lange dag achter de rug. Geef me meteen wat ik wil.' In de nacht van zaterdag op zondag denken de feestgangers: 'We gaan helemaal los. Het is weekend.'

"In de auto terug zitten we vaak zo druk te kletsen dat het mooie polderlandschap bij zonsopgang vrijwel altijd aan ons voorbijgaat. Meestal ben ik zo tegen half zeven thuis. Ik ben dan vaak helemaal hyper en moet nog echt even afkicken. Dus ga ik lekker op de bank liggen, zet de televisie aan en kijk wat er allemaal op het nieuws is geweest. En dan val ik uiteindelijk in slaap.

"Om acht uur komen de kleintjes naar beneden en verdwijn ik naar boven. Als heel Nederland actief wordt, ga ik lekker slapen. Ik heb altijd rare dromen. Dat ik een overval verijdel, of dat ik een superhero ben. De gekste dingen.

"Ik ben nog steeds gelovig, maar ik ga niet meer zo vaak naar de kerk. Het is niet zo dat ik er geen tijd voor heb, maar als je in het nachtwerk terechtkomt heb je nu eenmaal tijd tekort. Ik geloof, ik ga ervoor, maar bidden kan je ook op de rand van je bed.

"Tijdens mijn jeugd in Suriname waren de zondagen heel kerkelijk. We gingen naar de kerk van de Evangelische Broederschap en ik zat op zondagsschool. Dat vond ik gezellig, zag ik mijn vriendjes weer. Maar ik heb er ook veel opgestoken. Ik zou het mijn kinderen ook gunnen. Mijn zus gaat elke zondag naar de kerk en neemt af en toe mijn zoon mee.

"Om twaalf uur word ik wakker. Dan ga ik naar beneden en zie ik de blije gezichtjes van die kleintjes van mij. We ontbijten met het hele gezin. Ondertussen kijken we tv. Die staat hier altijd aan. Overdag zijn de kinderen de baas over de televisie. Dus veel tekenfilms en zo. Aangezien ik daar ook van hou, vind ik dat niet erg. Ik zeg altijd: je huis is een tempel. Daar moet rust zijn. Als mensen mij op straat tegenkomen ben ik de entertainer. Als vader moet je altijd zorgen dat je rust uitstraalt zodat je gezin zich veilig voelt.

"Soms gaan we 's middags naar mijn ouders. Verder ben ik supporter van Ajax. Op zondag houd ik altijd de standen bij. Ik ga ook wel eens naar het stadion. Laatst nog naar ADO Den Haag tegen Ajax, maar meestal blijf ik thuis. Lekker relaxed.

"Mijn vrouw zorgt er hier voor dat alles gedaan en gefikst is. Dat geldt ook voor het avondeten. Ze is echt een fan van koken en maakt liever zelf wat dan dat we iets gaan halen. Ook op zondagavond. Om zeven uur zitten we met het bord op schoot klaar voor 'Studio Sport'. Om acht uur gaan de kinderen naar bed. Een paar uur later vertrek ik weer naar een optreden. Het laatste van mijn werkweek.

"Ik leef in een heel andere tijdzone dan andere mensen. Als je op zondag werkt, geniet je meer van doordeweekse dagen. Ik kan enorm genieten van een vrije dinsdag of woensdag."

Wie is Sergio Zaandam?
Sergio Zaandam (39) werkt al vijftien jaar als diskjockey onder de naam Deejaykid in binnen- en buitenland.

Hij woont samen met zijn vriendin Katja in Almere. Ze hebben twee kinderen: Sean en Megan-Rose.

Sergio is sinds 2003 te zien in de tv-reclamespotjes van het frisdrankenmerk Dubbelfris (met de inmiddels bekende kreet: 'Zoene, zoene')

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden