'Ik ben niet zo snel onder de indruk'

Nieuwe Tweede Kamerleden bereiden zich dit zomerreces voor op hun eerste parlementaire jaar. Trouw gaat op zoek naar wat hen drijft in de politiek. Vandaag: Elbert Dijkgraaf van de SGP.

den haag – Elbert Dijkgraaf heeft, voordat hij SGP-Kamerlid werd, eerst met het thuisfront overlegd. De baan vraagt veel van zijn gezin. Dijkgraaf: „Ik probeer beschikbaar te zijn als ik thuis ben, maar dat lukt niet altijd. Volksvertegenwoordiger ben je toch van maandag tot en met zaterdag.”

Hij kon de Kamer in, omdat zijn vrouw thuis voor de kinderen zorgt. Die hebben alle drie een stoornis van autistische aard. „Met zo’n gezin is het belangrijk dat je een team vormt. Dat gaat goed. Mijn vrouw heeft mij een stuk socialer gemaakt”, zegt Dijkgraaf.

Het gezin woont in Rotterdam, maar zou het liefste wat landelijker wonen. „Twee van mijn kinderen volgen speciaal onderwijs en die scholen zitten niet overal. Verhuizen kan dus niet.”

Sinds 2002 stond de 40-jarige Dijkgraaf al op nummer drie van de kandidatenlijst van de SGP. De partij bleef echter steken op twee zetels. Dat hij telkens niet in de Kamer kwam, vond hij niet erg. „Daardoor kreeg ik de kans mijn proefschrift af te maken en hoogleraar te worden. Ik vind het goed dat Kamerleden ervaring hebben buiten de politiek. Anders krijg je beroepspolitici.”

Omdat lijsttrekker Bas van der Vlies vertrok, kwam Dijkgraaf op de tweede plaats. „Er is een andere sfeer sinds Bas weg is. Niet slechter, niet beter, maar anders. Ik profiteer van zijn reputatie. De fractie heeft onder zijn leiding veel goodwill opgebouwd. Men denkt daardoor: de partij zal wel iemand gekozen hebben die positief gaat bijdragen aan de Kamer.”

Als hoogleraar empirische economie van de publieke sector onderzocht Dijkgraaf onder meer het beleid dat politici maakten. „In de wetenschap heb ik geleerd dat het om feiten gaat. Ik ben niet gevoelig voor het gezagsargument van ministers. Ik ben ook niet snel onder de indruk van rapporten.”

Kamerlid zijn vraagt volgens de SGP’er om een sterke persoonlijkheid. „Ik zie mezelf niet alleen als vertegenwoordiger van de achterban. Ik voel me ook verantwoordelijk voor de toekomst van Nederland. Soms moet ik daardoor inhoudelijke keuzes maken in het belang van Nederland, waar onze achterban misschien niet helemaal achterstaat. Je moet dan niet te wankel in je schoenen staan, anders krijgen de mensen met de grootste mond gelijk.”

De tweekoppige fractie van de SGP moet hard werken. Dijkgraafs portefeuilles zijn economie, financiën, sociale zaken, ruimtelijke ordening, milieu, landbouw, onderwijs en verkeer en waterstaat. „Het is onmogelijk om die geheel te kennen. Je moet kiezen. We bepalen elk jaar wat onze prioriteit is. Meestal staan ethische kwesties als euthanasie en zondagsrust centraal.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden