'Ik ben niet een vriend met wie je een dagje gaat shoppen'

KRISTIEN HEMMERECHTS BEANTWOORDT MAX FRISCH' 'LASTIGE VRAGEN' OVER VRIENDSCHAP

Beschouwt u zichzelf als een goede vriend?

"Ik heb het gevoel dat ik een betrouwbare vriend ben. Maar ik denk dat veel van mijn vrienden zullen vinden dat ik te weinig tijd voor ze maak." Grinnikend: "Ik ben niet een vriend die een dagje mee gaat shoppen of met wie je eindeloos lang aan de telefoon hangt."

Hoeveel vrienden hebt u op het ogenblik?

Hemmerechts aarzelt lang. "Eén persoon, denk ik. En dan nog twee of drie anderen. Daarnaast heb ik ook wel oppervlakkiger vriendschappen, en dat kunnen mensen zijn die heel veel voor mij betekenen.

Als kind had ik een heel goed speelkameraadje, een jongen. Niet dat we veel met elkaar spraken, maar we deden veel dingen samen. Fietsen, of met een bal spelen. Dat is iets wat ik soms mis. Als je volwassen wordt, zijn mensen niet zo gemakkelijk bereikbaar meer. Iedereen heeft op een gegeven moment een partner, en dan ontstaan er vriendschappen tussen stellen. Ik ben daar nooit goed in geweest. De gsm is wat dat betreft een grote vooruitgang. Vroeger belde je iemand thuis, en dan kreeg je zo'n partner aan de telefoon, daar moest je dan uit beleefdheid een gesprekje mee voeren. Heel vervelend. Nu kun je mensen direct bellen.

Ik heb een buurman met wie ik veel dingen onderneem. We werken allebei veel thuis, en dan kun je elkaar bellen: heb je zin om samen te eten of naar de film te gaan? Of we gaan planten kopen in het tuincentrum. Het is prettig om zulke dingen samen te doen."

Houdt u er een hond op na als vriend?

"Ik heb ooit een hond gehad, een golden retriever. Dat zijn natuurlijk ook de liefste honden van de wereld. Daar had ik wel, ja, een diepe liefde mee. Van een andere orde dan met een mens misschien, maar toen die hond gestorven was hebben we wel tranen met tuiten gehuild. Het is natuurlijk een cliché, maar dieren zijn veel trouwer dan mensen."

Zou u het zonder vrienden kunnen stellen?

"Nee. Mensen kunnen niet zonder anderen leven, iedereen heeft vrienden nodig. Maar mensen kunnen elkaar ook zo veel pijn doen."

Bent u voor uzelf een vriend?

"Dat probeer ik wel meer en meer te zijn. Vroeger liet ik mijn geluk soms te zeer afhangen van anderen. Dat je wat mensen doen, op jezelf betrekt, te persoonlijk neemt. Daarin ben ik wel veranderd - en dat is een verandering ten goede geweest, vind ik."

Kristien Hemmerechts (1955) publiceerde sinds haar debuut 'Een zuil van zout' in 1987 ruim twintig romans, verhalenbundels en essays. Haar jongste roman is 'Haar bloed', over vriendschap en bloedverwantschap.

Sofie Cerutti

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden