Ik ben niet alleen Brussel, maar ook Mosul

MAYA AUMAJ en LEZER TE AMSTERDAM

Eerst was ik Charlie, daarna Parijs, Ankara en nu Brussel. Na iedere terroristische aanslag wordt een oproep gedaan om de nationale eenheid te bewaren, moslims gevraagd zich te distantiëren van het geweld. Moslims en niet-moslims zouden zich moeten verenigen om de verdeeldheid tegen te gaan. Verdeeldheid, die ik inmiddels zelf voorbij ben.

Ik voel me namelijk niet geroepen om me te verantwoorden voor de aanslagen in Brussel of me er openlijk van te distantiëren. Waarom zou ik me als mens moeten distantiëren van een terroristische aanslag of verantwoording af moeten leggen over eventuele motieven van daders, omdat ik toevallig een islamitische achtergrond heb? Sterker nog, ik heb geen idee hoe mensen die tot deze daden komen, georganiseerd zijn in hun hoofd.

Ik ben niet alleen Charlie, Parijs, Ankara en Brussel, maar ook Syrië, Irak, Nigeria, Kenia, Mali en Afghanistan. Landen waar burgers dagelijks te maken hebben met aanslagen. En waar de prijs die ze betalen voor terreurbestrijding soms hoger is dan de terreur zelf.

Afgelopen dagen bijvoorbeeld werden verschillende faculteiten van de universiteit van Mosul in Irak getroffen door bommen van de internationale coalitie (!), waar Nederland deelgenoot van uitmaakt. Daarbij kwamen meer dan 200 burgers om het leven en raakten 600 mensen gewond.

Of we het geweld scharen onder terrorisme of het een gelegitimeerde actie vinden in het kader van de oorlog tegen terrorisme, het doden van mensen valt niet te rechtvaardigen, ook niet in landen buiten Europa.

Het excessieve geweld van de internationale coalitie tijdens de oorlog tegen het terrorisme heeft de afgelopen jaren alleen maar tot meer onrust geleid. Terwijl de veiligheid van burgers juist prioriteit zou moeten krijgen.

De strijd tegen terreur win je niet door kwaad met kwaad te vergelden. Maar juist door meer in te zetten op preventie: het stimuleren van goed en toegankelijk onderwijs, economische vooruitgang en andere initiatieven met betrekking tot ontwikkeling.

Het druist in tegen mijn principes om mezelf met terrorisme ofwel oorlog te associëren. Daarom voel ik me net zomin geroepen om me te distantiëren of te verantwoorden voor de aanslagen in Brussel als om de oorlog tegen het terrorisme (lees: geweld) van de internationale coalitie op het wereldtoneel te steunen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden