'Ik ben meer van het werken en buffelen'

NEDERLANDS ELFTAL | INTERVIEW | Spits Vincent Janssen mocht bij Oranje al zes keer met nummer negen het veld op. 'Iedereen is positief over Blind. Als wij blij zijn en jullie niet, ligt dat niet aan ons.'

De spits van Oranje zegt een paar keer dat hij blij is, of dat hij het goed naar zijn zin heeft. Vincent Janssen heeft het goed naar zijn zin bij zijn nieuwe club Tottenham Hotspur. Hij is blij dat hij bij Oranje is, dat zijn oude trainer Fred Grim er assistent is geworden. Hij is blij met Danny Blind als bondscoach, blij dat hij de laatste zes interlands degene was die met nummer negen het veld op mocht, en hij is uiteindelijk zelfs blij dat er een plan voor het Nederlandse voetbal is gemaakt.

Waarom zou hij niet blij zijn - of blij mogen zijn? Hij is 22 jaar, speelde in de Nederlandse eerste divisie, één seizoen daarna bij AZ, en nu al loopt hij rond in de Engelse top. Er zijn betere voetballers, een toonbeeld van verfijning is hij niet. Maar morgen, in het WK-kwalificatieduel met Wit-Rusland in Rotterdam, kan het de zevende keer zijn dat hij bij Oranje met nummer negen het veld op mag en maandag, in Amsterdam tegen Frankrijk, de achtste.

Hij zegt dat hij zich ontwikkelt door training met betere spelers, zoals ze dat dan allemaal zeggen - en natuurlijk is dat zo. Maar hij heeft nog geen competitiedoelpunt gemaakt, en hij is in Londen uiteraard geen basisspeler.

Of hij zich daarop heeft ingesteld, is de vraag, en hoe, en of anderen hem daarbij van dienst zijn. "Mijn ouders, mijn zaakwaarnemers", zegt Vincent Janssen. "Het is niet zo dat ik veel mensen nodig heb, hoor. Soms is rust aan je kop ook lekker. Ik richt me volledig op het voetbal. Dat is hoe ik mezelf het best ontwikkel, denk ik."

Het mag bekend zijn dat oud-topzwemster Annemarie Verstappen zijn moeder is. "Misschien is het omdat ik topsport van huis uit heb meegekregen, maar ik kan een slechte wedstrijd redelijk van me afzetten. Dan hoeft niemand mij te vertellen: over drie dagen weer een wedstrijd, een nieuwe kans, daar moet je je kop voor leegmaken. Dat heb ik niet nodig."

Leuk, die ongecompliceerdheid, maar te verwachten uit de mond van de no-nonsensevoetballer die hij is. Hij zegt dat Oranje een goede groep heeft, met genoeg kwaliteit. Wie mag van hem verwachten dat hij iets anders zegt? "Frankrijk heeft een goede ploeg, natuurlijk. Maar ik ben niet bang voor Frankrijk; niemand, denk ik. Onze spelers spelen ook allemaal op een goed niveau."

Hij was in maart ook niet bang op Wembley, in zijn tweede interland, waarin hij sterke Engelse verdedigers wegzette. "Nee, dat doet niet iedereen meteen. Waar dat vandaan komt? Dat is dat je elke wedstrijd wilt gáán. Voetbal is negentig minuten alles geven. Daarvoor zijn we deze interlandperiode bij elkaar gekomen. Wij willen maar één ding: naar het WK in Rusland. Daar hebben wij honderd procent vertrouwen in. Jullie ook toch?"

Laten we bij hemzelf blijven. Hij had bij zijn eerste schreden in Oranje de grootste oud-spitsen in zijn buurt, de assistenten Ruud van Nistelrooij en Marco van Basten. "Aan Van Nistelrooij heb ik in die korte tijd veel gehad", zegt Janssen. "Ik weet dat ik hem kan bereiken, als er iets is. Aan Van Basten heeft iedereen iets gehad, denk ik. Die heeft echt wel zijn steentje bijgedragen. Hij krijgt een mooie kans bij de Fifa, en die grijpt hij. Ik begrijp dat. Ik weet niet of er spelers zijn die het hem kwalijk nemen. Ik ken die spelers niet."

Dat weert hij mooi af. Zo is de situatie bij het afgekalfde Oranje. Onervaren spelers, die alleen nog met zichzelf bezig kunnen zijn, krijgen vragen over zaken waar ze niets van kunnen vinden. Janssen is ook blij, zegt hij (die was hij nog vergeten), dat 'Hans' aanblijft - teammanager Jorritsma.

Iets zinnigs zou hij wel kunnen zeggen over Fred Grim, de nieuwe assistent die hem als afgeteste Feyenoorder bij Almere City voor het profvoetbal redde. "Fred heeft mij veel beter gemaakt als speler. Zijn manier en stijl van trainen bevalt mij heel erg. Ook bij Almere was hij van het verzorgde voetbal, zijn Ajax-achtergrond zag je wel terug."

De kritiek op de bondscoach? "Ik ben blij dat ik de laatste zes interlands degene was die met nummer negen het veld op mocht. Daar ben ik de trainer dankbaar voor. Vanuit de groep is gezegd dat we blij zijn en dat we het naar ons zin hebben als we hier komen, en dat we ons goed voelen bij de trainer. Iedereen is positief over Blind. Als wij blij zijn en jullie niet, ligt dat niet aan ons."

Eén bredere poging dan nog, in het besef dat ook dat deze voetballer (nog) nauwelijks kan worden gevraagd. Hij zou een rolmodel kunnen zijn voor het nieuwe KNVB-plan om ons voetbal weerbaarder te maken. "Dat plan is goed voor de clubs", zegt de spits van Oranje. "Iedereen ziet dat het iets minder gaat met het Nederlandse voetbal."

Simpel gesteld: iets meer inzet, iets meer buffelen op z'n tijd.

"Natuurlijk is dat wel belangrijk, maar niet iedereen is zo'n speler. Ik ben meer van het werken en het buffelen, maar technischer spelers heb je ook nodig. Ik ben blij dat er een plan is gemaakt. Hopelijk kunnen we daarmee de lijn weer omhoog laten lopen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden