'Ik ben klaar met de politiek, genoeg is genoeg'

Het Franse Occupy hoopt op een hete lente

Ze komen samen op pleinen en praten tot diep in de nacht over een betere wereld: Frankrijk heeft zijn eigen protestbeweging naar het model van Occupy of de Spaanse Indignados.

De Place de la République biedt de aanblik van een festival. Het ziet er zwart van de mensen en overal staan tentjes met merguez-worstjes en bier. Alleen is de attractie niet een band of dj, maar een enorm blauw zeil dat aan lantaarnpalen en bomen is opgehangen.

Onder het zeil bevindt zich het hart van Nuit Debout, zoals de bijeenkomsten heten die hier sinds 31 maart elke avond worden gehouden. Het betekent iets als 'wij blijven vanavond op'.

Iedereen kan het woord nemen om zijn kijk te geven op wat er mis is met de politiek en de planeet in het algemeen. Elke mening telt. Geen persoon, partij of vakbond die de leiding heeft. Maar de teneur is duidelijk links: links van de Parti Socialiste.

"Het moet echt helemaal anders", roept een zekere Jean-Pierre door de microfoon, "Het geld moet de mens dienen in plaats van andersom. Als we concurrentie en winstmaximalisatie afschaffen, dan kunnen we allemaal een menswaardig inkomen verdienen. Als we samenwerken, is er genoeg voor iedereen om te wonen en te leven. Dat wilde ik even zeggen. Bedankt!"

Na Romain vraagt Sofia aandacht voor verkrachte vrouwen in Djibouti en Juliette roept iedereen op volgende maand een mijn te blokkeren in Duitsland.

"Dit is een historisch moment", meent student rechten Aziz Hedfi (25) die een biertje staat te drinken met vrienden. "Nuit Debout begon als een demonstratie tegen een schandalig wetsvoorstel om het ontslagrecht te versoepelen. De regering redeneert dat er meer banen komen als je mensen makkelijker kunt ontslaan. Maar nu gaat het om het omverwerpen van het totale systeem en het vernieuwen van de democratie. Het is heel spannend."

Dat Nuit Debout een ongerichte indruk maakt, is niet erg, denkt Hedfi. "Een politieke leiding of een programma is van later zorg. Er is in ieder geval al één hele concrete eis: de profiteurs van de Panama Papers moeten weg. We moeten de elite te grazen nemen."

Ook Maite Baranger (25) is enthousiast. "Ik heb meer dan genoeg van de politiek. In Frankrijk hadden we al een serie schandalen rond nota bene socialistische ministers die belasting ontduiken en nu zijn er de Panama Papers. Genoeg is genoeg."

Baranger is een van de weinige werkende jongeren op het plein dat voornamelijk gevuld lijkt met studenten en actieveteranen met grijze haren. "Ik verdien het minumumloon als toezichthouder op een school", zegt Baranger. "Iets meer dan 1100 euro in de maand netto. Ik kom eruit met een huur van 400 euro, maar ik word razend als ik hoor hoe anderen hun zakken vullen."

De vraag is tot hoever het Franse Occupy reikt. Inmiddels doen tientallen provinciesteden mee en het fenomeen is ook doorgedrongen tot Brussel. "Heel ver", geloven Hedfi en Baranger. "We krijgen een mooie, hete lente en het zal eindigen met een Franse versie van (het Spaanse, red.) Podemos", zegt Hedfi. "Dat hoop ik in elk geval."

undefined

Professioneel

Nuit Debout presenteert zich als een plotseling ontstane beweging van boze burgers zonder echte leiding. De zo'n driehonderd initiatiefnemers zijn meestal ervaren actievoerders die hun zaken goed voor elkaar hebben. Met de dag lijken de bijeenkomsten professioneler. Na een paar dagen was er een Radio Debout actief op de Place de la République, nu is er ook TV Debout, op YouTube.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden