'Ik ben heel erg verdrietig. Hier ligt toch mijn toekomst.'

Pleegouders wachten teleurgesteld af

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

De pleegouders van de 18-jarige Mauro Manuel hopen dat het Kamerdebat van vandaag iets verandert aan de situatie van hun pleegkind. "We zijn verschrikkelijk teleurgesteld over de beslissing van minister Leers", zei zijn pleegmoeder Anita Marijanovic gisteren over de telefoon. "Maar we kunnen niets doen behalve afwachten. Onze hoop is nu op het debat gevestigd."

Volgens Marijanovic heeft Mauro al lange tijd geen contact meer met zijn biologische moeder in Angola gehad en is die de afgelopen weken ook niet gelegd. "Dat contact zou weer opgestart moeten worden. Maar voorlopig willen we er nog niet aan denken dat hij misschien toch weg moet."

Mauro zelf bezocht gistermiddag zijn oude voetbalclub SV Oostrum. "Ik ben heel verdrietig", vertelde hij zijn voetbalvrienden. In een brief die hij eerder al aan minister Leers schreef, vertelde Mauro over zijn angst voor uitzetting naar Angola: 'Ik heb hier een kans op een goede toekomst. Ik spreek de taal van mijn geboorteland bijna niet meer. Als ik daar ben zal ik helemaal opnieuw moeten beginnen met mijn leven.'

Mocht de jongen worden uitgezet naar Luanda, de stad waar hij vandaan komt, is niet duidelijk of daar iemand op hem staat te wachten. Volgens Martine Goeman van Defence for Children zou het best kunnen dat Mauro op straat terecht komt. "Hij is achttien, dus moet hij zichzelf zien te redden in Angola." De organisatie is diep teleurgesteld over de beslissing van de minister. "Wij vinden dit een grove schending van kinderrechten. Mauro kent Angola amper, hoe kan hij zichzelf daar redden?"

Goeman vindt dat de minister zijn discretionaire bevoegdheid moet gebruiken zodat Mauro, en zo'n tien tot vijftien andere jonge asielzoekers die in een vergelijkbare situatie zitten, in Nederland kunnen blijven. "Het bestaan van een biologische moeder wordt steeds opgeworpen als reden waarom Mauro terug zou moeten. Maar hij heeft daar geen band mee."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden