null Beeld
Beeld

ColumnSofie Govaert

Ik ben heel benieuwd hoe dat wordt: lesgeven post coronasluiting

Het gezin van Sofie Govaert uit Breda raakte besmet met het coronavirus. Ze houdt voor Trouw een dagboek bij.

Scholen mogen zelf een invulling geven aan de heropening na 11 mei. Ik zal van die verschillen wel het een en ander meekrijgen, vermoed ik. Onze kinderen zitten op twee verschillende scholen en zelf werk ik op vier andere scholen. Dat waren begin maart zes scholen om te melden dat wij besmet waren en nu dus zes scholen om straks van dichtbij te bekijken hoe dat gaat, lesgeven post coronasluiting.

Zes weken sluiting is net zo lang als de zomervakantie. De beginperiode na de zomervakantie wordt in het onderwijs gebruikt om de groepsdynamiek in een klas positief te beïnvloeden. Ik krijg hier gelijk een mail over binnen. “Een crisissituatie als deze is niet eerder voorgekomen, daarom is het lastig om te voorspellen hoe groepen gaan reageren.” Tsja, daar schiet je veel mee op als leerkracht.

Ik ben benieuwd of mijn werkzaamheden op alle scholen voortgezet worden. Pre coronasluiting gaf ik plusklassen voor leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, maar of daar nu als eerste ruimte voor gemaakt wordt, betwijfel ik. Per video begeleid ik een aantal individuele leerlingen en dat valt helemaal niet tegen. Afgezien van het feit dat het erg grappig is om te doen of het geluid wegvalt door te gaan mimen tegen de juf, lopen de lessen opvallend soepel. Alleen stickers uitdelen is lastiger.

Ondanks de wijze lessen van hun vader en moeder, hebben de meisjes zin in school

Onze eigen meisjes hebben zin om weer naar school te gaan, ondanks de wijze lessen die ze van hun vader en moeder thuis hebben geleerd. Koken, brood bakken, knuffelbijen houden, schoonmaken, allemaal nieuwe en nuttige hobby’s waar ze anders niet aan toegekomen waren.

Vandaag staat er een flinke groepsactiviteit op het Kinderkampprogramma: de tuinmannen komen het gras aanleggen en daarvoor moet een paar kuub zand weggeschept worden, dat onder het kunstgras lag. Na in hun zelfgebouwde hut te hebben geslapen, pakken ze voortvarend de schep en helpen ze de werkmannen mee. Aan de koffie verzucht de jongste: “Het is niet eerlijk. De tuinmannen mogen de hele dag spelen en dat is dan gewoon hun werk.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden