Ik ben erg verknocht aan dit schooltje

Fenneke Sysling

’De basisschool is de maatschappij in het klein. Er is altijd wel iets spannends aan de hand en het is erg laagdrempelig: ouders komen ’s ochtends bij mij hun verhaal doen.”

Marianne van Mierlo (47) is directeur van openbare basisschool De Straap in Helmond.

Al 24 jaar werkt zij hier met veel plezier. „We hebben hier nog twee leerkrachten die hun 25-jarig jubileum vieren. De gemiddelde leeftijd is 45. Dat betekent dat we erg verknocht zijn aan dit schooltje. Ik heb een goed team, gedreven vrijwilligers en ik voel me als een vis in het water in dit beroep”

„Het boeiende vind ik het aansturen van het onderwijskundig proces, het invoeren van nieuwe methodes. Verder moet ik oog en oor hebben voor ieders welbevinden. Ook de financiën en het beheer van het gebouw moeten geregeld worden. Ik heb jaren voor de klas gestaan. Ik mis het knusse van een eigen klas wel, maar de afwisseling is leuk.”

Basisschool De Straap staat in een grote nieuwbouwwijk in Helmond. De leerlingen komen uit zo’n dertig verschillende landen. Met de jaren heeft Van Mierlo de school zien veranderen: „Steeds meer van wat bij ouders zou moeten liggen, wordt afgewenteld op de scholen. En de regering verzint ieder jaar weer iets anders. Vorig jaar kregen we veel informatie over te dik zijn en hoe we dat tegen konden gaan. Dit jaar moeten we met buitenschoolse opvang voorkomen dat kinderen op straat staan. Dat laatste heeft wel wat wrevel opgeroepen.”

Een moeilijk moment was de opheffing van het asielzoekersschooltje dat bij de school hoorde. „Heel plotseling waren al die kinderen vertrokken. Ik vond dat schandalig. Opeens had ik te veel personeel. Een aantal heeft ander werk moeten zoeken. Dat is niet een van de leukste taken.”

De school heeft volgens Van Mierlo wel genoeg geld om de dingen te doen die zij belangrijk vindt. „We hebben kleine klassen en geen adjunct-directeur, maar wel onderwijsassistenten. Het liefst zou ik ook mijn ’zorgkinderen’ houden, de kinderen met achterstanden of handicaps, maar om die te kunnen lesgeven moet je echt de middelen hebben.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden