'Ik ben er niet voor gemaakt om alleen op de winkel te passen'

interview | René Paas wordt commissaris van de koning in Groningen

Even nadat ze René Paas had verteld dat hij was voorgedragen als commissaris van de koning in Groningen, belde vertrouwenscommissievoorzitter Sandra Beckerman toch maar even terug, voor de zekerheid: hij was toch wel écht blij?

De 49-jarige Paas lacht. Zo overdonderd was hij door het nieuws - pas half februari verwachtte hij een telefoontje - dat hij blijkbaar gereserveerder reageerde dan hij zich voelde. Hij schoot meteen in de zakelijke modus: het wordt binnen een kwartier bekendgemaakt, wie moet ik voor die tijd informeren?

Paas was raadslid en wethouder in de stad Groningen, tot hij in 2005 voorzitter van het CNV werd. Vier jaar later volgde Divosa, de Nederlandse vereniging van gemeentelijke managers op het gebied van participatie, werk, inkomen en sociale vraagstukken.

Hij ging weg uit Groningen, maar Groningen ging nooit weg uit hem. 'Welkom terug', reageerden velen op zijn voordracht, het emotioneert hem. Paas kent de provincie goed. "De scherpe scheiding tussen stad en ommeland, het landschap, mensen die je meteen begrijpt. En tegelijkertijd spelen er grote problemen. Krimp, hardnekkige werkloosheid, soms generatie op generatie. En natuurlijk dat verschrikkelijke aardbevingsdossier."

De zittend commissaris van de koning, PvdA'er Max van den Berg, sprak zich publiekelijk ferm uit over het landelijke gasbeleid. Zo zei hij dat het kabinet de Groningers minacht. Kunnen we dat ook van Paas verwachten? "Ik ben totaal gecommitteerd om het heel goed te doen, in mijn eigen woorden. Ik ben niet gebouwd om op de winkel te passen."

"Wie een snelweg door zijn achtertuin krijgt, moet ruimhartig worden gecompenseerd: één iemand kan niet de dupe worden van de vooruitgang van alle anderen. Dat gebeurt hier wel, en dat is onrechtvaardig. Ik weet nog niet wát ik daaraan ga veranderen, maar ik ben wel vastbesloten óm het te veranderen."

De afstand tussen Groningen en Den Haag was psychologisch gezien nooit zo groot als nu. De Groningers zijn hun vertrouwen kwijt, de landelijke politiek en de Nam zijn de vijand geworden. "Dat kan niet hersteld worden door één persoon. Maar ik kan wel de partijen weer om de tafel krijgen."

Met Paas' benoeming komt een eind aan twintig jaar sociaal-democraten aan het Martinikerkhof. Vóór Hans Alders was VVD'er Vonhoff commissaris van de koning, Paas is de eerste christen-democraat in deze functie. Maar bij zijn vorige functies legde hij zijn politieke sticker al af, lacht hij: "Ze vonden het prima, als ze het maar niet merkten. Ik denk niet dat de Groningers zullen merken dat ik CDA'er ben. Hopelijk merken ze wél dat ik ervaring heb en een hart voor Groningen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden