'Ik ben een stuk sceptischer geworden'

Economen verwachten weinig van doorstart Catshuisoverleg

"Ook al gaat het overleg door, wat woensdag is gebeurd, heeft toch onze ogen doen opengaan", zegt Roel Beetsma, hoogleraar macro-economie aan de Universiteit van Amsterdam. "Ik ben na woensdag een stuk sceptischer geworden. In het programma van de PVV staat geen enkele hervorming, behalve een bezuiniging bij ontwikkelingssamenwerking. De vraag is: wat zit er voor de PVV in? Ik heb geen glazen bol, maar ik ben niet zo optimistisch dat dit goed gaat komen."

Lans Bovenberg, hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg, schetst als mogelijke Catshuis-uitkomst een 'agree to disagree-oplossing': "De PVV maakt geen vuile handen, krijgt ruimte om commotie te maken, maar belooft wel dat ze het gedoogakkoord niet opzegt. En VVD en CDA kunnen op zoek naar steun voor hun hervormingen bij andere partijen. Zo is dat ook gegaan bij het pensioenakkoord en de Kunduz-missie."

Esther-Mirjam Sent, hoogleraar economie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en Eerste Kamerlid voor de PvdA, heeft alle hoop al een tijdje laten varen. "Ik heb er niet zoveel vertrouwen meer in. Het kabinet laat toch zijn oren te veel hangen naar de angstige kiezer. Er moet een hervormingsagenda komen die vertrouwen wekt, en als dit kabinet daartoe niet in staat blijkt, zijn verkiezingen nodig."

De financiële markten hebben zich deze week nog gedeisd gehouden, de allerhoogste status van kredietwaardigheid (triple-A) van Nederland staat nog overeind. Hoe lang blijft dat goed gaan?

"Als de politiek hier niet uitkomt, hangt daar een behoorlijke prijs aan op de financiële markten", zegt Bovenberg. "Maar het vertrouwen is op meer fronten geschaad. Denk aan onze reputatie in Europa en, het allerbelangrijkste, het gebrek aan consumentenvertrouwen."

Beetsma noemt als concreet risico het verder oplopen van de renteverschillen bij staatsleningen tussen Nederland en Duitsland. "Hoe langer die onzekerheid voortduurt, hoe meer die renteverschillen kunnen oplopen. Dat kan de Nederlandse schatkist miljarden gaan kosten. De impasse en de onzekerheid waarin we zitten, worden gevoed door de PVV, en die partij is onvoorspelbaar." Sent: "Er moet een einde aan komen, aan deze onzekerheid. Het blijft toch verrassend hoe we tot nu toe tegen idioot lage rentes geld kunnen blijven lenen. Maar op een gegeven moment prikken de financiële markten daar doorheen, zeker als de grote dossiers niet aangepakt worden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden