'Ik ben een man van rituelen. Elke zaterdag ga ik naar de markt'

In de knip vraagt elke week: wat doet u met uw geld en wat doet geld met u? Meedoen? Stuur een mail naar tijdpost@trouw.nl

Peter van Lange (55)
Burgerlijke staat: getrouwd, drie zoons (23, 22 en 18 jaar)

Beroep: docent levensbeschouwing/schoolopleider

Beroep partner: leerkracht basisonderwijs

Inkomen: ongeveer 2 x modaal

Vaste lasten: ongeveer 2.600 euro bruto per maand

Hoe gingen uw ouders om met geld?

"Ze leefden zuinig, ook al had mijn vader als procuratiehouder een goed salaris. Naar mijn twee broers en mij waren ze wel royaal. Voetbal, onze volledige universitaire studie; papa betaalde alles. Hij was een altruïstisch man. Elke zondag nam hij opa - zijn schoonvader - mee uit. Ik herinner me ook onze familie-uitjes. We lagen niet met een thermoskan koffie in het gras, maar zaten op een terras met een glas fris of een ijsje. Op vakantie gingen we zelden of nooit. Mijn vader sliep het liefst in zijn eigen bed."

Bent u een spaarder of lener?

"Geen van beide. Met drie jongens gaat het geld elke maand wel zo'n beetje op. De oudste is net afgestudeerd en woont weer thuis, de middelste studeert ook en dan komt nummer drie nog. Een baantje hebben ze niet. Ja, dat is aan tafel regelmatig een discussiepuntje. We hebben ze een beetje te veel gepamperd, vrees ik. De oudste heeft de rockacademie gedaan en geeft af en toe rapworkshops. Het is afwachten of hij van de muziek kan bestaan, maar ik vind het mooi dat hij zijn droom achterna gaat. Hij heeft net een nieuwe single uit op YouTube: 's Nachts ben ik een beest. Mooie clip erbij, hij is al ruim 7000 keer bekeken."

Merkt u iets van de crisis?

"We zijn net verhuisd. Ons vorige huis heeft twee jaar te koop gestaan, maar afgezien daarvan: nee."

Koopt u wel eens iets zonder het uw partner te vertellen?

"Ik ben een man van rituelen. Elke zaterdag ga ik naar de markt. Niet met een lijstje, wel met een plan: het thuis gezellig maken. Daar horen tapas bij, en andere lekkere dingen. De ene keer geef ik 20 euro uit, maar het kan ook zomaar 90 euro zijn."

Waaraan spendeert u zonder aarzelen?

"Vanwege mijn werk en uit interesse lees ik veel theologieboeken. Ik ben nu bezig in 'God bewijzen' van die twee jongens van de VU, hoe heten ze ook alweer. Ik heb ook flink wat boeken staan vanEckhart Tolle, Anselm Grün en Joke Hermsen. Ik heb geleerd om vanuit een soort van mindfulness te leven."

Wanneer lag u voor het laatst wakker van geld?

"Mij overkomt dat niet, maar mijn vrouw ziet 's nachts af en toe beren op de weg."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden