'Ik ben blij dat het hem nu goed gaat'

Bekende Nederlanders opnieuw in contact met asielzoekers die ze tien jaar geleden ontmoetten

Na bijna tien jaar stonden ze weer oog in oog: vijftig bekende Nederlanders en vijftig asielzoekers. Stichting Open Mind Amsterdam besloot om een vervolg aan het project uit 2003 te geven. Het eindresultaat, het boek en de tentoonstelling '50 Ontmoetingen... tien jaar later', werd donderdagavond in het Cobracafé aan het Museumplein in Amsterdam gepresenteerd.

Van de vijftig mensen met wie de stichting toen contact had, zijn er drieëntwintig in Nederland opgespoord. Drie anderen wonen nu in het buitenland. Met de meesten gaat het goed; ze hebben een Nederlands paspoort gekregen en zijn een gezin gestart. Met anderen gaat het toch wat minder; gezondheidsproblemen of een sociaal isolement bemoeilijken hun situatie

Beide kanten herinneren zich de eerste ontmoeting tien jaar terug nog goed, al zijn dat lang niet altijd warme herinneringen. Acteur Arjan Ederveen weet vooral nog dat zijn gesprek met asielzoeker Mehmet Kilic zeer moeizaam verliep. "Ik had er na de eerste keer een beetje een zwaar gevoel aan overgehouden en wist niet zo goed wat ik daar mee aanmoest. Ik zag toen al bij het gesprek dat het niet goed ging met Mehmet; hij kwam maar niet uit die bureaucratische molen."

De 47-jarige Kilic erkent dat hij toen moeilijke tijden meemaakte. "Ik had in zes maanden tijd in zes verschillende asielzoekerscentra gezeten. Het voelde aan als een soort pingpong; eerst naar de ene kant, dan weer terug en ga zo maar door." Toen hij voor het project benaderd werd, had hij geen idee tegenover wie hij zou zitten. "Ik kende de namen Arjan Ederveen en Erwin Olaf (die het gesprek in zijn studio vastlegde) totaal niet. Voor mij was het gewoon even op de koffie gaan en een foto laten maken."

In tien jaar tijd is er een hoop veranderd voor Kilic. Hij runt nu een eigen computerzaak en is al drie jaar gelukkig getrouwd met zijn partner, Wim. Ederveen zegt dat het tweede gesprek daarom ook een stuk beter verliep: "Ik had er vooraf eigenlijk een hard hoofd in. Maar ik ben heel erg blij om te horen dat het nu zo goed met hem gaat."

Hoewel Kilic nu officieel Nederlander is, raadt hij het niemand aan om zijn pad te bewandelen. "Als mensen nu naar mij toe komen over asielaanvragen hier, zeg ik altijd: ga maar niet naar Europa."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden