IJzige sfeer bij kort geding tegen pedofielenpartij

Met een twintigtal actievoerders en drie ’kindervrienden’ in de zaal, werd gisteren in de Haagse rechtbank gepleit voor een verbod op pedopartij PNVD. Veel juridische argumenten hadden de eisers echter niet.

Op de gang bij de rechtszaal, vlak voor het kort geding, hing een ijzige stilte. Actievoerders tegen kindermisbruik gunden de drie bestuursleden van de Partij voor naastenliefde, vrijheid en diversiteit (PNVD) geen blik waardig. De drie keken op hun beurt wat glazig voor zich uit. Op hun borst prijkte een gele sticker, met daarop een lachend gezicht en het woord ’kindervriend’.

De tegenstanders kookten zichtbaar. Tal van groepjes kwamen naar het kort geding, aangespannen door pedofielen-watcher Ireen van Engelen en drie slachtoffers van misbruik op een Zwolse basisschool. Ze kregen bijval van Stopkindersex.nl en het netwerk No Kidding. Maar ook, tot hun afgrijzen, van twee afgevaardigden van de Nationale Alliantie, die als veel extreem-rechtse groeperingen probeert in te haken op anti-pedo-sentimenten.

Het waren ook die sentimenten die overheersten tijdens het kort geding. Want hoe breed gesteund de afkeuring van pedofilie ook is, met het wetboek in de hand is er bijzonder weinig uit te richten tegen de PNVD, zo lijkt het. De partij wil seks met jongeren vanaf 12 jaar legaliseren. Die grens ligt nu op 16. „Maar vragen om wetswijzigingen is niet verboden”, stelde advocaat Gerard Hamer namens de PNVD. Ook de rechter herhaalde die constatering later nog eens, toen hij voor de zoveelste maal probeerde uit te vissen waar de juridische bezwaren van de tegenstanders nu exact uit bestaan.

Want waar PNVD-advocaat Hamer wees op een berg aan wetsartikelen en jurisprudentie die het verbod van een politieke partij nagenoeg onmogelijk maken, hield advocaat Anke de Wijn namens de eisers vooral een moreel en politiek betoog. Ook al doet de PNVD in de kern niets strafbaars: er zijn grenzen aan het fatsoen, betoogde zij. „Namens de kinderen zeggen wij: blijf van ons af!”

Maar volgens Hamer is de rechtszaal niet de plek om zo’n discussie te voeren. „Dan moet je van de staat eisen dat er strengere wetten worden gemaakt. Of je moet gaan demonstreren.” Eiser Ireen van Engelen wist dat het een zware dobber zou worden. „Het maakt me geen moer uit of ik win. Ik heb nu aandacht voor deze kwestie.”

Uitspraak 17 juli.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden