IJzersterk verhaal gevraagd van staatssecretaris Van Rijn

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid tijdens het vragenuurtje in Tweede Kamer. Beeld anp
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid tijdens het vragenuurtje in Tweede Kamer.Beeld anp

Twee weken geleden werd het debat nog uitgesteld op verzoek van de PvdA. Maar vandaag zal staatssecretaris Martin van Rijn van volksgezondheid er toch aan moeten geloven. Zal hij de oppositie ervan kunnen overtuigen dat de chaos bij het uitbetalen van persoonsgebonden budgetten (pgb's) nu echt verleden tijd is? Of krijgt hij weer een motie van wantrouwen aan de broek die nu wel steun krijgt van vrijwel de complete oppositie?

Wilfried van der Bles

Eén ding staat vast: Renske Leijten (SP) - en vermoedelijk ook Fleur Agema (PVV) - heeft het helemaal gehad met deze staatssecretaris die volgens haar keer op keer een te rooskleurige voorstelling van zaken heeft gegeven over de pgb's. Leijten: "Ik hoor steeds dat er geen ander is die deze klus kan klaren dan Van Rijn. Maar het gaat wat mij betreft al lang niet meer om deze staatssecretaris. De positie van het parlement is in het geding. Zo kunnen wij niet met ons laten sollen."

Toch zal Leijten niet weer een motie van wantrouwen indienen. Maar misschien dat een ander (Agema?) het wel doet.

Controle
Een pgb is een budget waarmee zorgbehoevenden zelf zorg kunnen inkopen, zodat zij regie houden over hun leven. Tot 1 januari kregen de budgethouders het geld op hun eigen bankrekening gestort. Maar dat leidde tot te veel fraude en oneigenlijk gebruik. Sinds 1 januari wordt het geld gestald bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die keert het pas uit aan de zorgverleners na controle van de declaraties. Het draaide uit op een enorme puinhoop met tienduizenden gedupeerde zorgverleners als gevolg.

Pia Dijkstra (D66) zal vandaag het debat openen. Zij nam op 29 april het initiatief Van Rijn de boodschap mee te geven uiterlijk 15 mei de reguliere betalingen op orde te hebben. Van Rijn liet dat vervolgens door de interne accountantsdienst van de SVB onderzoeken. Op die steekproef baseert hij zijn mededeling aan de Kamer dat inmiddels 95 procent van de correct bevonden (of met enige aanpassingen correct gemaakte) declaraties binnen tien werkdagen wordt betaald.

Het SVB-onderzoek zal vandaag een centrale rol spelen. De oppositiepartijen D66, CDA, GroenLinks en ChristenUnie gaan 'open' het debat in. Maar Van Rijn zal wel overtuigend moeten aantonen dat het onderzoek van de SVB deugt. Daarover heeft de oppositie grote twijfels. De steekproef is getrokken uit de betaalde declaraties. Maar hoe staat het met de niet-betaalde declaraties en hoeveel zijn er daarvan? Dat is niet onderzocht.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Signalen
Een motie van wantrouwen zal in elk geval door de regeringspartijen en de oppositiepartij SGP - een meerderheid van 79 zetels - worden verworpen. Er is in de Kamer geen warmere supporter van de PvdA-staatssecretaris dan de VVD-fractie. De PvdA zal de eigen staatssecretaris ook niet laten vallen. En ook de SGP houdt vanwege zijn grote deskundigheid het volste vertrouwen in hem. Natuurlijk zou de staatssecretaris zelf kunnen besluiten om op te stappen, wanneer er te veel oppositie tegen hem is, maar die signalen geeft hij niet af.

Twee weken geleden, 20 mei, ging het geplande, zesde debat over de problemen met het uitbetalen van de pgb's niet door. Onder meer vanwege een snoeihard rapport van de Rekenkamer over de 'onzorgvuldige' invoering van het nieuwe betalingssysteem. Bovendien liet D66 doorschemeren eventueel een motie van wantrouwen te zullen steunen. Op verzoek van de geschrokken PvdA ging het debat niet door. Inhoudelijk - en in het debat - is Van Rijn ijzersterk. Normaliter haalt hij met gemak het einde van de dag als staatssecretaris. Zeker is dat niet. Soms vliegt een debat onverwacht hopeloos uit de bocht.

undefined

Kort geding

Morgen dient in Amsterdam een kort geding van een 44-jarige vrouw uit Franeker tegen de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

De inzet was tot gisteren de onmiddellijke betaling van 5000 euro aan achterstallige pgb-gelden, en een schadevergoeding van 2750 euro. De vrouw verleent persoonlijke verzorging aan een oudere psychiatrische patiënte. Ze wil gebruikmaken van de regeling 'wettelijke verhoging bij te late betaling van loon'. Deze regeling schrijft volgens haar advocaat Eric van der Goot voor dat de overheid 50 procent extra moet betalen, 2500 euro in dit geval.

Verder wil ze 250 euro schadevergoeding. Het zou voor het eerst zijn dat de SVB in relatie tot de pgb-chaos zo'n vergoeding moet betalen. Eerder dreigde een zorginstelling uit Limburg met een kort geding, maar dat werd afgeblazen nadat de SVB over de brug kwam. Gistermiddag heeft Friese klaagster volgens haar advocaat vrijwel de gehele 5000 euro betaald gekregen. Omdat ze ook graag de schadevergoeding wil, gaat het kort geding door. De uitspraak is waarschijnlijk over twee weken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden