IJzeltreinen, Schipholvegers en geen voettocht door de Velsertunnel

VAN ONZE VERSLAGGEVER

De tunnel zelf mag dan goed beschermen tegen het winterse weer, toch gaat de voor vandaag geplande voettocht door de verbouwde Velsertunnel niet door. Rijkswaterstaat heeft geen trek om tijdens perioden van ijzel verkeer naar de tunnel te trekken.

De oudste snelwegtunnel van Nederland (uit 1957) zou vandaag voor het publiek te bezichtigen zijn. De geheel gerenoveerde Velsertunnel is negen maanden dicht geweest en gaat maandag 16 januari weer open. De wandeling door de tunnel die voor morgen gepland staat, gaat wél door.

Rijkswaterstaat gaf gisteren de raad niet de weg op te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is. Die waarschuwing geldt zeker voor de gehele dag. Schiphol en de Nederlandse Spoorwegen hebben zich afgelopen nacht nadrukkelijk voorbereid op slecht weer.

Zo kondigden de NS en ProRail aan de gehele nacht met lege treinen over het spoor te rijden. Met deze zogeheten ijzelritten kan worden voorkomen dat ijzel zich vasthecht aan de bovenleidingen. Verder staat de winterwegsleepdienst paraat. Wanneer een trein onverhoopt strandt door winterse omstandigheden, komt er hulp van twee diesellocomotieven die vanuit strategische plaatsen kunnen uitrijden om gestrande treinen weg te slepen. Ook worden treinen behandeld in anti-icing installaties. De onderkant van de treinstellen worden met glycol behandeld zodat sneeuw en ijs minder kans krijgen te hechten aan treinen.

Schiphol heeft zo'n honderd man paraat om de banen en vliegtuigen sneeuw- en ijsvrij te maken. Reizigers krijgen het advies hun vluchtinformatie goed in de gaten te houden.

Zo'n 100.000 Nederlandse wintersporters die dit weekeinde naar huis terugkeren moeten rekening houden met de weersomstandigheden. In Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is het gestopt met sneeuwen, maar er is een groot risico op ijzel en ijzige kou met temperaturen tot zelfs -25 graden. Dat kan problemen met accu's opleveren. Eenmaal onderweg zijn de wegen in het zuiden goed, maar meer richting Nederland kunnen de weggebruikers in de loop van de dag last krijgen van sneeuw en ijzel. Op de klassieke wintersportroute via München wordt veel drukte verwacht. In Frankrijk zijn geen weerproblemen voorzien.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden