IJzel laat het noorden tot stilstand komen

De ijzel zorgde niet alleen voor veel problemen, maar ook voor vertier. Kinderen schaatsten vandaag in verschillende plaatsen door de straten, zoals hier in de beijzelde Jupiterstraat in Assen. Beeld anp
De ijzel zorgde niet alleen voor veel problemen, maar ook voor vertier. Kinderen schaatsten vandaag in verschillende plaatsen door de straten, zoals hier in de beijzelde Jupiterstraat in Assen.Beeld anp

In het noorden van Nederland is het openbare leven flink ontregeld door de gladheid en ijzel in de noordelijke provincies. Bij de Eerste Hulp meldden zich tientallen mensen met gebroken botten na valpartijen. De gladheid houdt voorlopig nog aan, voorspelt het KNMI, dat nu code oranje heeft afgekondigd voor het noorden. Het KNMI waarschuwt ook voor ijzel in Midden-Nederland.

bewerkt door redactie

Treinen en bussen reden vandaag niet of met flinke vertragingen, rechtbanken schrapten alle zittingen, rijexamens werden afgelast en ook de nieuwjaarsreceptie van de provincie Drenthe ging niet door vanwege het weeralarm. Diverse scholen in Groningen, Winschoten, Veendam en Stadskanaal zijn de hele dag dicht gebleven en ook woensdag beginnen veel scholen later.

Bij de spoedeisende hulp van het Medisch Centrum Leeuwarden hebben zich vandaag veertig mensen gemeld met gebroken botten na valpartijen. Een aantal van hen liep ook een hersenschudding op. Het ziekenhuis heeft extra personeel ingezet in verband met de drukte.

In het Isala Diaconessenhuis in Meppel kwamen vanochtend zeven mensen bij de Eerste Hulp met botbreuken. Het gaat om een derde van het totaal aantal patiënten op de spoedeisende hulp vanochtend aldus een woordvoerster.

Het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) biedt medewerkers vanwege de gladheid de mogelijkheid om komende nacht in het ziekenhuis te overnachten. Het ziekenhuis heeft uit voorzorg zo'n 130 bedden geplaatst. Omdat het veel medewerkers vandaag niet lukte om naar het werk te komen, zijn niet alle operaties en spreekuren doorgegaan. De poliklinieken van het UMCG waren wel gewoon open, al kwamen veel patiënten niet opdagen.

null Beeld anp
Beeld anp
Een mededeling op een raam van een school in Assen die is gesloten vanwege het extreme weer. Beeld ANP
Een mededeling op een raam van een school in Assen die is gesloten vanwege het extreme weer.Beeld ANP

Het Martini Ziekenhuis in Groningen blijft gewoon open, ook op woensdag meldt het op de website. Alle geplande operaties en afspraken gaan in principe gewoon door, schrijft het ziekenhuis op de website. De noordelijke ziekenhuizen raden mensen aan hun afspraak te verzetten als ze niet de weg op willen.

Afgelopen nacht gold voor de noordelijke provincies code rood. Het KNMI trok die vandaag kort na het middaguur in, maar in Groningen, Friesland, Drenthe en de Waddeneilanden is nu code oranje van kracht, tot zeker middernacht. De gladheid houdt voorlopig nog aan, aldus het weerinstituut, dat voor Groningen de komende nacht zes graden vorst verwacht.

Het KNMI waarschuwt dat komende nacht en morgenochtend ook delen van Noord-Holland, Flevoland, Overijssel, Gelderland en Utrecht te maken krijgen met lokale gladheid als gevolg van ijzel. Weeronline verwacht dat de ijzel woensdag in de ochtendspits ook in het midden van het land voor grote problemen zal zorgen.

Rijkswaterstaat heeft sinds maandagavond ruim 1,2 miljoen kilo zout gestrooid om de wegen ijsvrij te krijgen. De snelwegen waren redelijk begaanbaar, maar op lokale wegen was het erg glad. Tegen de avond ging het weer ijzelen en waren er diverse ongelukken op enkele snelwegen in het noorden.

De ijzel zorgde op verschillende plaatsen ook voor vertier. Via Twitter zijn veel foto's en filmpjes van schaatsende mensen te zien in straten in onder meer Groningen, Gieten, Assen en Drachten.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden