IJsvogels in het herstelde beekdal van de Hunze

VAN ONZE REDACTIE GROEN

Twee jaar lang heeft kunstenaar Erik van Ommen zitten schetsen langs de Hunze. Die beek begint bij het Drentse Borger en stroomt via de stad Groningen naar het Lauwersmeer.

Het Hunzedal is een van de mooiste beekdalen in Nederland, tenminste: dat is het door inspanningen van natuurbeheerders weer aan het worden. Waar de stroom was gekanaliseerd, gaat ze weer kronkelen, moeras is hersteld en uiteindelijk moeten er dezelfde planten en dieren als honderd jaar geleden gaan leven.

Het boek 'De IJsvogels van de Hunze' illustreert het natuurherstel. Addo van der Eijk sprak bewoners en boswachters. Van Ommen illustreert het weidse Groninger landschap en de vogels die er leven, van slechtvalk tot roerdomp, maar vooral ijsvogels. Door de afgelopen strenge winters is hun aantal enorm gekelderd, maar Van Ommen wist een paar broedplekjes. "Ik kon gewoon een telelens richten en schetsen."

'De IJsvogels van de Hunze' is verkrijgbaar bij KNNV Uitgeverij voor 29,95 euro, ISBN 9789050114066. Het werk van Van Ommen is ook te zien op exposities. Meer info: www.atelierbrink2.nl

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden