IJsthee

Niet met gruizige zakjes maar met echte thee

Ik heb het helemaal verkeerd begrepen. Begrijp ik nu. De ware theeliefhebber zet ijsthee niet met kokend water, zoals ik vorig jaar uitlegde, maar met koud water. Dat weet ik sinds ik vorige week per trein naar Parijs reisde om een kijkje te nemen in de nieuwe theewinkel van het chique Franse theemerk Betjeman & Barton, inclusief fabrieksbezoek. Onder begeleiding van Marion van den Blik, die twee theewinkels heeft in Den Haag en de importeur is voor Nederland ('vier pallets per maand'). Ik had verwacht haar te zien instappen met een thermosfles thee, maar nee. Wel had ze zes plastic flesjes ijsthee bij zich, in een koeltasje. De avond tevoren gezet van zes soorten thee, de ene nog verfijnder dan de andere. En allemaal met koud water. Dan gaat het weliswaar een stuk langzamer, aldus Van den Blik, maar de thee wordt ook intenser van smaak. Met als bijkomend voordeel dat hij niet troebel wordt, zoals bij heet water.

Een treinproeverij van zes ijstheeën volgde. In de Darjeeling first flush proefde je duidelijk de tikje droge tannines terug. De Yunnan Jin Meo bleek heerlijk honing-achtig terwijl de Wulong Wuyi weer deed denken aan sushi-zeewier. Bij dit soort premium theesoorten is suiker vloeken in de kerk, maar zoetekauwen kunnen wel hun toevlucht nemen tot wat fruitigere theemelanges. De Wulong Osmanthus smaakt en geurt heerlijk naar perzik en abrikoos. Le Miroir aux Parfums is een echte meisjesthee met bergamot en Le Thé des Invités is helemaal een dolle boel. Hij ruikt ronduit naar limonade en smaakt naar passievrucht, rozen en lychee.

Probeer het zelf eens met koud water. Natuurlijk niet met gruizige theezakjes uit de supermarkt maar met echte thee, van een theewinkel. Heus, een wereld van verschil.

Chique ijsthee

Albert Heijn ijsthee citroen

Samenstelling:

Water, suiker, glucose-fructosestroop, 0,1% citroensap uit geconcentreerd citroensap, voedingszuur (citroenzuur), 0,1% zwarte thee-extract, zuurteregelaar (E331), aroma, antioxidant (ascorbinezuur).

Zelf maken?

Nodig voor 1 liter:

10 gram mooie kwaliteitsthee naar smaak

1 liter spa blauw of gefilterd water.

Doe de losse thee in een grote of een paar kleine flesjes. Zet twaalf uur (bijvoorbeeld een nacht) in de koelkast. Tussentijds een keertje omschudden. Door een zeef gieten en koud bewaren tot de picknicktas wordt ingepakt. Niet serveren met ijsklontjes, munt of citroen, dat is zonde van de pure smaak.

Tips

De echte theeliefhebber zweert bij spa blauw of op z'n minst gefilterd water. Kraanwater heeft vaak een bijsmaakje en bevat mineralen die een (vertroebelende, verkleurende) reactie aangaan met de thee.

Weinig tijd? Dan heb je simpelweg meer thee nodig. Reken voor vijf uur intrekken 13-14 gram per 1 liter water.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden