Update

IJsselmeerziekenhuizen failliet verklaard, maar ‘praten over doorstart’

Het MC Zuiderzee, onderdeel van MC IJsselmeerziekenhuizen met ook vestigingen in Emmeloord, Dronten en Urk. Beeld ANP
Het MC Zuiderzee, onderdeel van MC IJsselmeerziekenhuizen met ook vestigingen in Emmeloord, Dronten en Urk.Beeld ANP

De IJsselmeerziekenhuizen zijn failliet verklaard. Dat meldde de rechtbank Midden-Nederland donderdagochtend. Het gaat om de ziekenhuizen MC Zuiderzee, MC Emmeloord, MC Dronten en Verloskundigenpraktijk De Kreek in Lelystad.

Redactie

De drie Flevolandse ziekenhuizen verkeerden al langer in financiële problemen. Begin oktober werd bekend dat de MC Groep, waar onder meer de drie Flevolandse ziekenhuizen onder vallen, 4,6 miljoen euro negatief eigen vermogen heeft. Dat is bijna een miljoen meer negatief vermogen dan een jaar daarvoor. In de zomer bleek al dat MC Groep een banklening bij ING van zes miljoen euro niet op tijd af kon lossen. ING verleende daar toen uitstel voor.

De ziekenhuizen in Dronten en Emmeloord en een verloskundigenpraktijk vroegen deze week al uitstel van betaling aan. Dit deed ook het MC Slotervaart-ziekenhuis in Amsterdam, dat ook eigendom is van de MC Groep. De ziekenhuizen konden niet langer voldoen aan de financiële verplichtingen, zoals het uitbetalen van de salarissen van medewerkers. Nu de ziekenhuizen failliet zijn, krijgen de medewerkers vandaag geen salaris gestort. Uitkeringsinstantie UWV neemt deze verplichting over, maar het kan enkele weken duren voordat zij het geld overmaken.

Het faillissement betekent nog niet dat de IJsselmeerziekenhuizen nu definitief uit Flevoland verdwijnen. Zij kunnen een doorstart maken, bijvoorbeeld als een andere zorgonderneming het ziekenhuis overneemt. Volgens Cees de Bruin, de voorzitter van de cliëntenraad, is er een serieuze partij die overname overweegt. Het zou gaan om een onderneming. De ziekenhuizen zouden zo in elk geval voor een deel open kunnen blijven. MC Slotervaart zou buiten de overname vallen.

De Bruin weet niet wanneer er meer bekend is over een doorstart. In de tussentijd wordt volgens hem ‘keihard gewerkt’ om de zorg vanuit de IJsselmeerziekenhuizen over te dragen aan andere ziekenhuizen in de buurt. Daarover wordt in de loop van volgende week meer duidelijk, verwacht hij. “Het is natuurlijk uitermate vervelend als je als patiënt volgende week een afspraak hebt bij een specialist, en niet weet of je terecht kunt”, zegt De Bruin.

Er is veel onduidelijkheid bij patiënten. Omroep Flevoland meldde woensdag dat een vrouw die al onderweg was voor een bevalling, werd doorverwezen naar een ziekenhuis in Sneek. De aangesloten ziekenhuizen sloten de afgelopen dagen al een aantal afdelingen.

Slotervaart neemt inmiddels geen nieuwe patiënten meer aan. Bestaande patiënten zouden nog wel in het ziekenhuis terecht kunnen, zo was toegezegd. Maar volgens de Amsterdamse zender AT5 horen zij nu ook dat ze misschien moeten uitwijken naar een ander ziekenhuis.

Provinciale Staten in Flevoland houden donderdagavond een extra vergadering vanwege de nijpende situatie bij MC Zuiderzee in Lelystad. De gemeente Lelystad deed dat woensdagavond al. De raad nam unaniem een motie aan met de oproep aan zorgverzekeraars en het kabinet om ‘een ziekenhuisvoorziening in Lelystad in stand te houden’. Burgemeester Ina Adema zei bij Omroep Flevoland dat de continuïteit van de zorg in de stad gevaar loopt.

Naast MC Zuiderzee in Lelystad bestaan de IJsselmeerziekenhuizen uit poliklinieken in Urk, Dronten en Emmeloord. Samen met MC Slotervaart zijn de ziekenhuizen eigendom van de MC Groep, van zorgondernemer Loek Winter.

Lees ook:

Ziekenhuizen die sluiten: is dat de vrucht van de marktwerking?

Dat een aantal grote ziekenhuizen in de Flevopolder en Amsterdam op omvallen staat, verbaast patiënten: is dit een uitwas van een pervers systeem?

‘Ziekenhuizendokter’ Loek Winter helpt ziekenhuizen in financiële nood - maar dat lukt niet altijd

Loek Winter (1959), zoon van een huisarts uit Voerendaal, geldt als ‘ziekenhuizendokter’: komt een ziekenhuis in acute financiële nood, dan koopt hij het op en maakt het weer gezond – zo is tenminste zijn bedoeling.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden